0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (293) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

8. 11. 2018

Halloween: The Curse of Michael Myers (1995)


Donald Pleasence vydržel býti loajální této hororové sérii až do svého konce. Budiž mu tedy země lehká…


Po masakru a následném výbuchu Haddonfieldské policejní stanice se po Michaelu Myersovi a malé Jamie slehla zem. Jejich těla se nikdy nenašla a oficiálně byli prohlášeni za mrtvé. Uběhlo šest let, během kterých bylo v Haddonfieldu zakázáno slavit Halloween, ale místní omladina by to chtěla letos změnit. Nikdo z nich nemá ani tušení, že po celou tu dobu byla Jamie vězněna spolu s Michaelem tajným kultem a nyní přivedla na svět malého chlapce. Ten se má stát novou obětí, ale těsně po porodu se mladé dívce podaří i s dítětem utéct. Michael jí však dostihne a zabije. Dítě se jí však podařilo schovat na autobusové zastávce, kde jej najde Tommy Doyle (chlapec který jako malý přežil společně s Laurie Strode vrahovo řádění) a jenž slyšel Jamiino zoufalé volání o pomoc těsně před smrtí. Kontaktuje doktora Loomise, který se stáhl do ústraní a od té doby sepisoval své paměti. Oběma je jasné, že se Michael Myers opět vrátí do Haddonfieldu, aby pokračoval ve svém vražedném šílenství. O to horší je, že jeho starý dům obývá rodina Strodeových, kteří nemají o ničem ani potuchy…



Český název: Halloween: Prokletí Michaela Myerse

Režie: Joe Chappelle
Rok výroby: 1995
Délka: 88 min
Země: USA

Hrají:
Donald Pleasence...(Dr. Loomis)
Paul Rudd...(Tommy Doyle)
Marianne Hagan...(Kara Strode)
Devin Gardner...(Danny Strode)
Mitchell Ryan...(Dr. Wynn)
George P. Wilbur...(Michael Myers)
...a další


Jeden by si řekl, že už konečně nechají Michaela Myerse odpočívat v pokoji, ale to by jeho jméno nesmělo být tak uznávanou a prodejnou značkou. A tak byla jen otázka času, kdy se zase najde někdo, kdo natočí další pokračování této pomalu skomírající série. Když John Carpenter natočil původní Halloween, spustil hotovou lavinu šílenství a slasher coby hororový subžánr zažíval opravdu zlaté časy. Je tedy až s podivem, že dovolil svým následovníkům zajít až tak daleko, aby doslova každým dalším dílem prznili jeho skvostný výtvor. I zde jsme se dočkali nového režiséra a bohužel se ukázalo, že Joe Chappelle nebyl vůbec dobrou volbou.

On za to ale mohl hlavně samotný scénář, který je největší slabinou tohoto filmu. Přitom samotná myšlenka nebyla vůbec špatná. Už od prvního dílu většina diváků přemýšlela, co bylo tím hnacím motorem Michaela Myerse v jeho vražedném šílenství a jak to že tolikrát přežil vlastní smrt. Onen mysteriózní nádech okolo tohoto tajemství byl tou správnou ingrediencí v nejrůznějších teoriích a samozřejmě nejčastěji se v této souvislosti mluvilo o staré keltské mytologii a rituálech (snad v každém díle této série přišlo na nějaké ty narážky). No a tak se chlapci (tvůrci) rozhodli vše vzít do svých rukou a divákům to pěkně „nasolit“. Bohužel to udělali opravdu nešetrným způsobem, kterým spíše většinu lidí dost znechutili.

Nemluvě o tom, že si opět nelámali hlavu s předchozími díly a spoustu věcí si překroutili, jak se jim to hodilo, neseděli datumy, rodina Strodeových vypadala jako by o Michaelu Myersovi slyšeli poprvé – přestože adoptovali hrdinku prvního dílu a podobně se chovala i většina obyvatel nechvalně známého městečka, které si dle historie prošlo několika masakry. Ono těch nelogických věcí tam byla celá řada a nerad bych více spoileroval. Za velkou škodu považuji absenci Danielle Harris, kterou neobsadili do role Jamie kvůli požadavkům na honorář (5000 dolarů se jim zdálo moc, když už tam tato postava hrála jen několik minut). Za to Donald Pleasence tam vydržel až do samotného konce a je obrovská škoda, že tento vynikající herec bohužel krátce poté zemřel. Osobně bych šestému dílu dal jen něco mezi 30-40%, protože mě to moc nebavilo, slušných mordů tu bylo jen pár, kupilo se jedno klišé za druhým, atmosféra taky nic moc, ale jen kvůli tomuto panu herci a stálici této série dám o těch 10% navíc. Což znamená klasický průměr, i když si to šestka nezaslouží…

Hodnocení:
50%

Žádné komentáře:

Okomentovat