0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

25. 11. 2018

A Quiet Place (2018)


Přežít může jen ten, kdo zůstane potichu!!!


Planetu Zemi postihne v rozmezí několika měsíců katastrofa, která má za následky vyhubení téměř celého lidstva i zvířat. Příčiny jsou nejasné, ale holým faktem zůstává, že ti co přežili, musejí být a žít POTICHU. Vše co totiž vydává hlasitý zvuk (větší než je šumění vody, nebo větru) je zničeno či vyhubeno děsivými tvory, kteří sice nevidí, ale za to mají velmi citlivý sluch. Rodina Abbottových patří mezi ty „šťastlivce“, kteří se dokázali alespoň částečně přizpůsobit a to hlavně díky tomu, že jejich nejstarší dcera Regan je hluchoněmá a oni ke komunikaci používají převážně znakovou řeč. Lee, jeho žena Evelyn, Regan a mladší syn Marcus si však musí dávat pozor na každém kroku, aby nezpůsobili nějaký hluk, což se jim však ne vždy daří. A navíc má Evelyn brzy porodit další dítě…



Český název: Tiché místo

Režie: John Krasinski
Rok výroby: 2018
Délka: 90 min
Země: USA

Hrají:
John Krasinski...(Lee Abbott)
Emily Blunt...(Evelyn Abbott)
Millicent Simmonds...(Regan Abbott)
Noah Jupe...(Marcus Abbott)
...a další


Toto post-apokalyptické scifi drama s hororovými prvky je mnohými považováno za jeden z nejlepších filmů tohoto roku a já musím konstatovat, že snad i zcela oprávněně. V mých očích se totiž roku 2018 moc opravdu kvalitních filmů neurodilo (zvláště pak hororů) a tak samozřejmě musíme brát s povděkem i tímto kouskem, který se o hororový žánr částečně otírá. John Krasinski byl velmi dobrou volbou nejen pro obsazení režisérského křesla, ale i coby představitel hlavní role. Společně se svou skutečnou manželkou Emily Blunt se jim podařilo vytvořit vcelku obstojné drama, které divákům nabídne nejen slušný příběh plný emocí, ale i mrazivou atmosféru a nadprůměrné herecké výkony.

Jasně, logika v tomto případě dostává občas tvrdé direkty, ovšem to mi nějak závratně nevadilo. Líbilo se mi vykreslení liduprázdného místa, kde se děj odehrával, stejně jako vychytávky v obydlí naší rodinky, která se musela vypořádat se svízelnou situací. To že „dupali“ jak králíci a vědomě tak své děti i sami sebe vystavovali riziku – to je jejich věc, každopádně baráček i přilehlou farmu měli zařízenou vcelku útulně. Ona první polovina se stejně točí hlavně okolo rodinných zvyklostí a spíš na diváka útočí pomocí emocí, zatímco v té druhé začne pěkně přituhovat. Popravdě ale měli někteří členové Abbottovic familie víc štěstí než rozumu.

Tajemná monstra konečně dostanou více prostoru pro sebe, což sebou samozřejmě přineslo i mrazivější a napínavější pasáže. Boj o holé přežití tak mohl konečně vypuknout. A nebudu lhát, že oni tvorové nevypadali z blízka zas až tak špatně. John Krasinski zvolil poněkud decentnější způsob, takže na nějaké gejzíry krve a přehršel gore rovnou zapomeňte. To ale bylo svým způsobem jen a jen dobře. Slzy dojetím mi sice neukáply, ale i tak jsem si tuto nadprůměrnou podívanou dokázal užít pěkně po svém.


Hodnocení:
70% 

Žádné komentáře:

Okomentovat