0-9 (45) A (128) B (183) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

28. 11. 2018

First Purge, The

Jak to všechno vlastně začalo? První Očista může začít…

Špatné hospodaření, vzrůstající kriminalita, nepokoje a mnoho dalších prvků stály za tím, že byla stávající vláda USA pokořena novou skupinou NFFA (New Founding Fathers of America), která se dostala k moci. Ti přišli s alternativním a poněkud drastickým řešením, které by mohlo vlít Američanům novou krev do žil. Jedná se o sociální experiment zvaný Očista, kdy mohou obyvatelé vybrané části během následujících dvanácti hodit páchat beztrestně jakoukoliv nezákonnou činnost a ještě si přijít ke slušnému finančnímu obnosu. Stačí jen zůstat v daný čas doma, nebo se vydat do ulic a „očistit se“. Bez policie, armády či zdravotníků „jen“ musí těch 12 hodin přežít. Samozřejmě se najde spousta těch, kteří tuto novinku vítají s otevřenou náručí a pokusí se beztrestně zúčtovat se svými „démony“, jiní mají jen touhu zabíjet, ale většina zůstává hlavně kvůli slibovaným penězům, nebo prostě jen nemají kam jít. Nikdo však nemá ani tušení, že NFFA počítá s každou alternativou a pro kýžený výsledek sáhne i k nekalým praktikám, o kterých se široká veřejnost nesmí nikdy dozvědět…




Český název: První očista
Režie: Gerard McMurray
Rok výroby: 2018
Délka: 98 min
Země: USA
Alternativní název: The Purge 4

Hrají:
Y'lan Noel...(Dmitri)
Lex Scott Davis...(Nya)
Joivan Wade...(Isaiah)
Rotimi Paul...(Skeletor)
Patch Darragh...(Arlo Sabian)
Marisa Tomei...(Dr. Updale)
...a další


Tak jak tato hororová série začala zajímavým nápadem, tak s každým následujícím pokračováním její kvalita zamířila strmě dolů. Ač je samotná pointa dost diskutabilní a v mnoha ohledech nereálná, v prvních dvou dílech to byla vcelku slušná řezničina. Tedy v jedničce šlo spíše o slušnou naháněčku po domě rodiny Sandinových, která byla sice plná nelogických blikanců, ale brutální hra a samotný nápad s očistou tehdy spoustu lidí dokonale navnadil a dokázal uspokojit. Dvojka se už přenesla do ulic města, kde hromada nejrůznějších individuí dostala příležitost pořádně se vyřádit a taky to dělal mírou opravdu vrchovatou. Pořád to ale byla velmi slušná podívaná. To třetí díl už z dálky smrděl politickým podtextem (no to on vlastně každý díl), ale dost často jí docházel dech, přesto James DeMonaco dokázal ještě vyškrábat zbytek svých zvrácených choutek a ukočírovat to na okraji pomyslného průměru.

Tentokrát však DeMonaco seškrábal pouze scénář, aby se naplno mohl věnovat natáčení stejnojmenného seriálu a režisérské křeslo obsadil Gerard McMurray. Ten měl sice minimum zkušeností, ale zase byl mezi svými. Většina důležitých postav i obětí byla afroamerického původu, což sebou neslo tak trošku i lehce rasistický podtext (tedy dle některých ohlasů, které se na film snesli po jeho premiéře), zvláště po scénách s militantními žoldáky v kápích Ku-klux-klanu. Protože většina mrtvých byli černoši, drogoví dealeři byli černoši – však se to sakra odehrávalo v černošském ghettu, tak co jako…No a pod latexovými maskami byli blonďáci s ruským přízvukem – to jako co mělo být?

On celkově byl tento díl dost zvláštní. Jako prequel k Očistě ho beru, chtěli ukázat, jak to všechno začalo a jak je vláda špatná a ochotná udělat pro kýžený výsledek cokoliv, ale těch tvůrčích přehmatů tam bylo tolik, že jsem je nestačil ani počítat. I samotné vraždy byly dost divně natočené a digitální cákance krve dnes už uspokojí jen málokoho. Ono celé se to dá vlastně brát jako taková drsná pohádka o zlém chlapci, který se vykašle na byznys, aby zachránil zbytek osazenstva ghetta, které mu předtím nevadilo ničit svými výrobky. A ještě měl ve skříni slušný arzenál zbraní, že by se Sylvester Stallone a Arnold Schwarzenegger snad i trošku začervenali závistí.

Ze zlých se stali hodní a z naoko hodných zase zlosyni – inu tak už to bývá. Ovšem tato prozatím poslední leč dějově první Očista této sérii rozhodně renomé nezvýšila. Spíš naopak. V mých očích a věřím, že ne nejen v mých jde zatím o nejslabší díl.

Hodnocení:
40%

Žádné komentáře:

Okomentovat