0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (293) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

11. 11. 2018

Halloween (2007)


Rob Zombie a jeho až ujetý remake kultovního slasheru…


Michael Myers neprožíval vůbec šťastné dětství a již jako desetiletý měl vážné psychické problémy. Především nedokázal zvládat svou agresi a potřebu zabíjet. Nejdříve se jeho obětí stali domácí mazlíčci a toulavé kočky, jenže o Halloweenu vše vygradovalo do obrovské tragédie. Jeho hněv pocítil jako první jeho spolužák a následně během večera i jeho starší sestra, její přítel a opilý přítel jeho matky. Ty všechny Michael bez výčitek zabil, zatímco jeho matka tancovala v baru u tyče. Během následujících patnácti let byl držen pod zámkem v psychiatrické léčebně, kde na něj dohlížel Dr. Loomis, matka spáchala sebevraždu a malou sestru si adoptovala rodina Strodeových. Michael po celou tu dobu nepromluvil jediné slovo, jen si pořád dělal další a další masky na obličej. Až si ono dne řekl dost, brutálně zavraždil ozbrojenou eskortu, uklízeče i řidiče kamionu a vydal se zpět do Haddonfieldu. Hodlá totiž najít Laurie, ze které je teď dospívající dívka a která nemá o jeho existenci ani tušení. Dr. Loomis tuší co má za lubem a tak se vydává po jeho stopách. Musí si však pospíšit, protože Michael Myers rozhodně nebude s nikým jednat v rukavičkách a je mu naprosto jedno, kolik během letošního Halloweenu prolije krve… 



Režie: Rob Zombie

Rok výroby: 2007
Délka: 109 min
Země: USA

Hrají:
Scout Taylor-Compton...(Laurie Strode)
Danielle Harris...(Annie Brackett)
Malcolm McDowell...(Dr. Samuel Loomis)
Brad Dourif...(šerif Lee Brackett)
Sheri Moon Zombie...(Deborah Myers)
Tyler Mane...(Michael Myers)
Daeg Faerch...(mladý Michael Myers)
...a další


Nějak se netajím tím, že nemám rád remaky, takže jsem i do tohoto filmu šel s obrovskými rozpaky. Původní Halloween mám docela rád a status „kultovní“ má zcela oprávněně. Filmy Roba Zombieho se mi rovněž celkem líbí, ale v tomto případě si klidně troufnu jeho dílo označit za „kýč“. Ovšem i kýč v podání tohoto režiséra nedopadl vůbec tragicky. Tento Halloween v jeho režii byl prostě jiný – zvláštní – ale dá se přežít bez úhony. Líbilo se mi, že se Rob Zombie nerozhodl jen okopírovat celý děj podle svého předchůdce, ale přidal do svého filmu i spoustu vlastních nápadů (některé z nich byli vážně dobré, jiné už tolik ne…). Hlavně začátek s mladým Michaelem Myersem byl vcelku vydařený. Ten malý parchant to zahrál opravdu dobře, až z něj šel i strach. Bylo to pěkně krvavé, bezcitné a atmosféricky zvládnuté zrození jednoho z nejznámějších filmových vrahů.

Potom však nastal zlom a přenesení o patnáct let dále. A problém byl na světě. Kurva nechápu, odkud vyhrabali tu absolutně nesympatickou krávu (pardon herečku), která Jamie Lee Curtis nesahala ani po kotníky. Po celou dobu mi lezla neskutečně na nervy – no naštěstí tu měla i svoje kámošky. Byl jsem rád, že se tu objevila Danielle Harris, kterou mám coby herečku docela rád (taky patřila k tomu nejlepšímu a jako bonus jí ukecali, ať svlíkne alespoň vršek a ukáže…). Za to přičítám nějaký ten plusový bodík k dobru. Bohužel mi tu neseděl ani Malcolm McDowell – což byl další průser. Sice si herecky nevedl zas až tak špatně, ale Donald Pleasence byl sakra jen jeden. Sorry za to neustálé srovnávání, ale jinak to prostě nejde.

Jediným štěstím Roba Zombie je to, že on prostě „normální“ filmy netočí a já mám rád ujetou zábavu. A některé scény byly opravdu pěkně krvavé a lehce brutální – což já mám rád. Počet sprostých slov tu byl taky luxusní, sem tam i nějaká ta „chuťovka“, takže z toho nakonec chlapec dokázal v mých očích jakžtakž šikovně vybruslit. Natočit něco podobného někdo jiný, asi bych ho bez milosti odstřelil, ale takhle tomu přece jenom dám alespoň to průměrné ohodnocení. Bylo tu dost věcí které dokázaly potěšit, ale i dost těch jenž dokázaly pěkně nasrat.

Hodnocení:
50% 

Žádné komentáře:

Okomentovat