0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (293) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

8. 11. 2018

Halloween 5: The Revenge of Michael Myers (1989)


Jamie oněměla, ale její strýc Michael Myers jí zase křik do hrdla rád navrátí…


Po nekontrolovatelném útoku na svou macechu, je malá Jamie již rok umístěna na Haddonfieldské dětské klinice, kde se o její duševní stav stará sám Dr. Loomis. Jamie od té doby ztratila řeč a často trpí podivnými záchvaty a nočními můrami. Vše má spojitost s jejím strýcem Michaelem Myersem, o čemž je Loomis zcela přesvědčen. Jeho tělo se totiž nenašlo a Halloween je opět za dveřmi. Je však možné, aby s ním byla jeho neteř nějak duševně propojená? Jeho obavy se vyplní hned vzápětí, protože Michael Myers se vrací zpět, aby opět rozpoutal v Haddonfieldu krvavé lázně. První koho si vyhlédne je nebohá Rachel, ale ta se stane jen „mezizastávkou“ za jeho skutečným cílem…



Režie: Dominique Othenin-Girard

Rok výroby: 1989
Délka: 96 min
Země: USA

Hrají:
Donald Pleasence...(Dr. Loomis)
Danielle Harris...(Jamie)
Jeffrey Landman...(Billy Hill)
Don Shanks...(Michael Myers)
Wendy Foxworth...(Tina Williams)
Ellie Cornell...(Rachel)
Beau Starr...(šerif Ben Meeker)
...a další


Čtvrtý díl této série se dočkal opravdu velkého zájmu a částečně i slušné divácké přízně a tak bylo samozřejmě potřeba „kout železo dokud je žhavé“, no a tak další díl na sebe nenechal pochopitelně dlouho čekat. Pětka začíná přesně tam, kde předchozí díl skončil a divák má šanci vidět opravdu úsměvný Michaelův únik a jeho následné roční „zakuklení“. Je až k nevíře, co všechno tenhle borec už přežil – jenže jak poznamenal již mnohokrát Dr. Loomis – ON už dávno není člověkem, je to ztělesnění ZLA. A to nám tento sériový vrah ukáže i tentokrát v celé své kráse.

Je až neuvěřitelné, že v Haddonfieldu po tolika masakrech je stále ještě někdo naživu. Nicméně je nám zde opět naservírováno přesně to, co každý od klasického slasheru čeká – spousta mrtvol, zajímavé mord scény, ucházející atmosféra a nekompromisní zabiják. Takže nač si vlastně stěžovat? Problém je v tom, že tahle série pomalu ale jistě začíná už tak trochu nudit. Jede se pořád v tom samém schématu, jeden díl často ignoruje ten druhý (nebo spíš jeho tvůrci kašlou na předchozí scénáře) a nové prvky nejsou tak zajímavé, jak by si jejich autoři přáli. Tedy alespoň to tvrdí většina lidí, co tento film viděla a já s nimi víceméně souhlasím.

Asi nejvíc mi vadil osud Rachel, která byla na čtverce vůbec tím nejlepším, co nám tam bylo nabídnuto a tady se moc dlouho neohřála. Tady si musíme vystačit s malou Jamie – což bylo nebylo zas až tak špatné, kdyby se děj soustředil hlavně na ní. Jenže zde dostává až moc prostoru jiná postava. A tou je rebelka Tina. Jasně byla s ní sranda, její přátelé byli dobře jeblí, ale až příliš humoru do této série prostě nepatří. Kupříkladu scéna ze stodoly byla vůbec jednou z nejlepších, jaké jsem tady viděl – samozřejmě nesmím opomenout ani nervy drásající úprk Jamie před jejím strýcem šachtou ve starém domě. A právě kvůli těmto momentům je v mých očích pětka stále průměrnou záležitostí, kterou prostě odstřelit nehodlám. Jasně, byla tady i řada zbytečností: naprosto přebytečná dvojice rádoby humorných policistů (on celkově tu byl ten humor zbytečný), nebo muž v černém a ani ten samotný závěr na policejní stanici se mi moc nelíbil.


Hodnocení:
50% 

Žádné komentáře:

Okomentovat