0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (293) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

2. 11. 2018

Halloween II (1981)


Nic a nikdo ho nezastaví při jeho krvavé cestě a touze zabít vlastní sestru…


Laurie díky včasnému zásahu doktora Loomise přežila střet s Michaelem Myersem a následně byla převezena do Haddonfieldské nemocnice. Místní šerif ale i samotný Loomise však musí řešit jiné dilema. Tělo psychopatického vraha se totiž nenašlo (jak je možné, že přežil šest kulek?) a navíc dojde k identifikaci mrtvých teenagerů, kteří už takové štěstí neměli, což má za následek zhroucení šerifa a případ musí přebrat jeho zástupce. Ten společně s Loomisem a ostatními policisty prohledávají blízké okolí (ulice, domy), ale po vrahovi jakoby se zem slehla. Nikdo nemá ani tušení, že ten se už vydal do nemocnice, aby dokončil započatou práci. Laurie i personál nemocnice se tak ocitají v ohrožení života a Michael Myers rozpoutá další krvavá jatka…



Režie: Rick Rosenthal

Rok výroby: 1981
Délka: 92 min
Země: USA

Hrají:
Jamie Lee Curtis...(Laurie Strode)
Donald Pleasence...(Sam Loomis)
Lance Guest...(Jimmy)
Pamela Susan Shoop...(Karen)
Dick Warlock...(Michael Myers)
...a další


John Carpenter se prvním Halloweenem nesmazatelně zapsal do hororového žánru a slasher coby jeden ze subžánrů od té doby zažíval opravdové hody. Tvůrce se ihned pustil do dalšího scénáře, ale vzhledem ke své pracovní vytíženosti musel nakonec přenechat režisérské křeslo někomu jinému. Rick Rosenthal ho však v žádném případě nezklamal a skvěle navázal na jeho předchozí práci. Dvojka tak začíná přesně tam, kde skončil předchozí díl a divák nebude ošizen o počáteční „rekapitulaci“ předchozích událostí.

Přesunutí děje do prostředí nemocnice se ukázalo býti skvělým tahem. V té době to ještě nebylo okoukané, což samozřejmě přineslo plusové body a jatka mohla začít. Ono celkově se v tomto filmu objevila celá řada originálních prvků a momentů, které už následně jen každý druhý okopíroval a díky tomu vzniklo ono mnou nepříliš neoblíbené leč často používané slovo „klišé“. Atmosféra neztratila nic ze své ponurosti a to samozřejmě i díky opět skvělému hudebnímu a zvukovému doprovodu. Navíc se zde výrazně přitvrdilo, což bylo jen a jen dobře. Michael Myers se začal ihned činit a počet nemocničního personálu se začal snižovat doslova raketovou rychlostí. Musím ocenit, že i tentokrát použil vše, co mu přišlo do ruky a nespokojil se jen s nožem či šnůrou od telefonu. I díky tomu se dočkáme několika vcelku povedených mordů (horoucí voda, injekční stříkačka, skalpel…).

Dalším důležitým faktem k cestě za úspěchem bylo i to, že se v obsazení hlavních postav nedošlo k žádné rapidní změně. Jamie Lee Curtis a Donald Pleasence se ukázali býti už v prvním Halloweenu vynikající volbou a tak změna nebyla potřeba. K té došlo jen u představitele samotného zabijáka Michaela Myerse. Jediné co mi u dvojky trošku vadilo, bylo to, že ani zde se tvůrci nevyvarovali několika nesmyslům a protiřečením si (při příjezdu do nemocnice se doktor zeptá 17 leté dívky, kdy jste dostala naposledy tetanovku? I v událostech a datumech ohledně rodiny Myersových a adopci Laurie jsou tam jisté nesrovnalosti, ale tak nechci být hnidopich…Důležité je, že se těším na další díl. Dvojka je v mých očích stejně solidní podívaná jako jednička. Úplný TOP to není, ale nadprůměrná záležitost určitě.

Hodnocení:
80% 

Žádné komentáře:

Okomentovat