0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (293) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

8. 11. 2018

Halloween H20: 20 Years Later (1998)


Jamie Lee Curtis se vrací na scénu a ještě jednou se musí postavit svému filmovému bratrovi…


Keri Tate je ředitelkou prestižní školy v Kalifornii, kde se posledních dvacet let ukrývá před svou temnou minulostí. Její skutečné jméno je totiž Laurie Strode a nechvalně proslulý psychopatický vrah Michael Myers byl (je) jejím bratrem. Přestože ten měl zemřít při výbuchu v Haddonfieldské nemocnici společně s doktorem Loomisem, Laurie / Keri o tom není přesvědčená. Neustále jí pronásledují noční můry a svého bratra vidí na každém kroku. I z toho důvodu se uchýlila k antidepresivům a pití alkoholu. Nyní přísně vychovává svého syna Johna, kterému je právě letos sedmnáct let – stejně, jako měla ona, když si pro ní Michael přišel. Navíc právě nadchází Halloween a škola se až na pár jedinců vyprázdnila. To je ten pravý okamžik, aby se Michael vrátil a skoncoval se zbytkem své rodiny. Laurie / Keri však již nehodlá utíkat a skrývat se, tentokrát se mu postaví a přežít může jen jeden z nich…



Režie: Steve Miner

Rok výroby: 1998
Délka: 86 min
Země: USA

Hrají:
Jamie Lee Curtis...(Laurie Strode / Keri Tate)
Josh Hartnett...(John)
Michelle Williams...(Molly)
LL Cool J...(Ronny)
Chris Durand...(Michael Myers)
Adam Arkin...(Will Brennan)
Jodi Lyn O'Keefe...(Sarah)
...a další


Po zhlédnutí dosavadních dílů série, jsem se na tento sedmý kousek opravdu těšil. Společně s prvním Halloween jde totiž o jeden ze dvou filmů, které jsem až do nedávna viděl a ještě jsem si z něj něco pamatoval. Hlavně to, že jde na rozdíl od předchozích pokračování o povedenou podívanou. A nemýlil jsem se. Společně s jedničkou a dvojkou považuji H20 za vůbec nejlepší z celé Halloweenské série. Samozřejmě za to mohl i návrat mé oblíbenkyně Jamie Lee Curtis, která mi v předchozích pokračováních neskutečně chyběla a faktu, že právě tento díl ignoruje všechny předchozí a „datuje se“ jako volné pokračování konce druhého dílu.

Steve Miner i samotný scénář naprosto ignorovali nějaký nesmyslný kult, dokonce vynechali i jakoukoliv vzpomínku na Jamie (ta prostě neexistovala) a nehodlali nahradit ani vynikajícího Donalda Pleasence někým jiným. Jeho postava zemřela společně s tímto výjimečným hercem (nezapomněli však na něj, ve filmu se objeví alespoň jeho fotografie). A samotná Jamie Lee Curtis měla i vzhledem ke svému pokročilému věku stále neskutečné charisma a byla jasnou tahounkou celého filmu. Opět podala vynikající výkon. Navíc atmosféra začala houstnout hned od první minuty a to bylo jen a jen dobře.

Michael Myers se vrátil v plné síle a konečně nevypadal jak nějaký trotl. Pomalu ale jistě si šel za svým cílem, zanechávajíc za sebou hromádku mrtvol. Jejich počet byl sice tentokrát docela malý, ale bohatě mi to stačilo. Jeho souboj s Laurie / Keri byl třešničkou na dortu. A v jejich setkání nechyběly ani emoce (zvláště pak před finálním stětím). Takže já prostě nemůžu jinak, než dát tomuto sedmému dílu nadprůměrné hodnocení. Bavil jsem se, nenudil a hlavně jsem si po pětce a šestce spravil chuť. Je jen obrovská škoda, že se tento díl nestal nakonec i tím finálním. Bylo by to opravdu důstojné rozloučení s Halloweenskou sérií i Michaelem Myersem.

Hodnocení:
70% 

Žádné komentáře:

Okomentovat