0-9 (45) A (127) B (183) C (178) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (140) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (57) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

1. 2. 2014

Chronicles of Riddick, The (2004)


Chtěl jen zjistit, proč jej přítel zradil, ale zapletl se do boje o záchranu všeho živého ve vesmíru. Jaká ironie. On nemilosrdný zabiják, který se tentokrát až moc nechá ovlivnit svými city a přátelstvím…

Uplynulo pět let od doby, kdy Riddick odletěl z planety, která se ponořila do tmy a zachránil Imama a dívku Jackie. Od té doby se skrýval na ledové planetě, až do chvíle kdy se jej pokusili chytit lovci odměn. Poté co zjistil, že si je najal někdo z planety  Helion Prime jim ukradne loď a vydává se hledat odpovědi, proč jej přítel zradil. Imam mu poví o početné armádě Necromongerů a jejich vůdci Lordu, který se snaží ovládnout všechen život ve vesmíru. Zrovna v tu chvíli nepřátelé zaútočí na planetu a Riddick se tak opět promění v to, co mu jde nejlépe – stroj na zabíjení. Následně je však znovu chycen lovci odměn, ale tentokrát se nechá dobrovolně odvést do vězeňského komplexu hluboko v podzemí planety Crematoria, aby zde našel Jackie. V patách mu však jsou Necromongeři a tak uzrál čas, aby to s nimi Riddick skoncoval jednou provždy.



Český název: Riddick: Kronika temna
Režie: David Twohy
Rok výroby: 2004
Délka: 119. min
Země: USA

Hrají:
Vin Diesel ……………………….(Riddick)
Alexa Davalos ……………………(Kyra)
Colm Feore ……………………….(Lord Marshal)
Thandie Newton …………………..(Vaako)
Keith David ………………………..(Imam)
…a další



Twohy se po čtyřech letech rozhoupal k pokračování Černočerné tmy, což mu diváci a početný fanklub kvitoval s povděkem. Bohužel milovníci hororového žánru tentokrát ostrouhají, protože s tím toho má tento kousek opravdu pramálo společného (vlastně až na pár „prvků – momentů) vůbec nic. Jde o klasické akční scifi okořeněné pořádnou dávkou fantasy. Navíc přestože se podařilo získat hodně zajímavý rozpočet okolo 120 milionů dolarů, tak kvalit prvního dílu tohle pokračování nedosahuje ani omylem. Já však nechci moc srovnávat, protože oba filmu ač na sebe „trochu navazují“ pojednávají úplně o něčem jiném. Riddick se však vůbec nezměnil – opět půjde o toho samého nemilosrdného bastarda, který zabíjí bez mrknutí oka a všichni jsou mu u prdele (teda jen má slabost pro děti – ne jako pedofil…), ale tentokrát dojde i na city. Vlastně jsem ani netušil, že nějaké má. Za nejlepší pasáž z celého filmu považuju vězení, které se jim hodně povedlo a pak proměnu Jackie (tady se přejmenovala na Kyru). Ta se již v Černočerné tmě snažila napodobovat svůj vzor, jen nevím, jestli Riddick byl tou správnou volbou. Nicméně její „ostré“ botky jsou cool.
Nevím, jestli si byl režisér a scénárista vědom toho, že tímhle výtvorem si může získat nelibost a zlobu svých věrných, ale jelikož ponurá atmosféra byla v mnoha případech nahrazena „černým“ humorem, tak asi jo. Trošku mi připadalo, že se film vlastně ani sám nebere moc vážně. K mému překvapení to však zafungovalo, takže místo abych to vzteky vypnul (já vážně zpočátku věřil, že se pojede podle starých kolejí), tak jsem se celkem bavil. Mohlo to být sice kratší a ještě více bych přitvrdil – já na ty fantasmagorie moc nejsem (viz technologie Necromonger). Jediným štěstím bylo, že se Riddick vážně činil a mrtvých začalo přibývat.
Ten vyšší rozpočet se samozřejmě musel někde projevit. Tady se to nejvíc projevilo samozřejmě na speciálních efektech a tricích. Jak už jsem řekl, já sice moc na podobné počítačové hračičky nejsem, ale lhal bych, kdybych tvrdil, že to občas nebyla pastva pro oči (po vizuální stránce). Je jen velká škoda, že mi prostě atmosféra nedokázala nabídnout to, co jsem od ní očekával. Takhle bych klidně ohodnotil více, ale v žádném případě nedám tolik, kolik jedničce. Ta byla prostě bezkonkurenčně lepší.
Hodnocení:

60%

Žádné komentáře:

Okomentovat