0-9 (45) A (128) B (183) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

6. 2. 2014

Insidious (2010)


Když vaše duše opustí tělesnou schránku, není nikdy jisté, že se místo ní nevrátí něco z jiného „světa“…
Manželé Lambertovi se společně se svými třemi dětmi nastěhují do nového domu. Zpočátku se zdá, že se jim konečně podařilo najít místo, kde stráví pohodlný život, ale vše se brzy změní. Jejich starší syn spadne na půdě ze žebříku a přestože na první pohled vypadá v pořádku, brzy upadne do podivného „kómatu“. Doktoři si s tím nevědí rady, protože on vlastně jen spí. Tím však teprve všechno začíná. Matka Renai začne slyšet v domě podivné hlasy a když uvidí i záhadné postavy, začne se teror stupňovat. Proto se opět přestěhují, ale klid nenajdou ani tehdy. Zoufalý Josh se nechá přemluvit a pozve trojici specialistů přes paranormální jevy, kteří zjistí, že synova duše opustila tělesnou stránku a zabloudila do jiné sféry. Díky tomu otevřela bránu pro pomstychtivé duše mrtvých, kteří se chtějí vrátit zpět mezi živé…



Režie: James Wan
Rok výroby: 2010
Délka: 103. min
Země: USA

Hrají:
Patrick Wilson …………………..(Josh Lambert)
Rose Byrne ………………………(Renai Lambert)
Ty Simpkins ……………………...(Dalton Lambert)
Lin Shaye …………………………(Elise Rainier)
Barbara Hershey …………………..(Lorraine Lambert)
…a další

James Wan dokázal i přes malý rozpočet natočit docela slušný film. Já bývám většinou dost náročný, ale tohle mi prostě sedlo. Ze začátku jsem si sice říkal, že půjde zas o další kopii již několikrát viděného, ale tenhle nadaný režisér opět překvapil. Dokázal z minima vytěžit maximum a to především po stránce atmosféry. Samozřejmě nebudu tvrdit, že se u toho lidi poserou strachy, ale lehký mrazivý závan na zátylku, to už je jiná. Čím víc utíkala časomíra, tím víc jsem se do toho zažral. Navíc se mi líbil i výběr herců. Wanův oblíbenec Patrick Wilson předvedl opět velice uspokojivý výkon a Rose Byrne jakbysmet. Začínám je mít pomalu ale jistě rád a po očku vyhledávám každý film, ve kterém se objeví. Insidious je po všech stránkách dobře vyváženým dílem – chvílemi to hraje na city, potom nastoupí lekací scény, napětí pěkně houstne a přesto se tu dá narazit i na několik záporů. Všechno je to však rovnoměrně vyvážené a tak jsem se dočkal slušné muziky za málo peněz.
Dokud jsem nepronikl do zápletky trochu hloupěji, tak jsem měl obavy, aby zas nešlo o další film typu Paranormal Activity. Protože těch jsem už vážně poslední dobou viděl dost. Wan se však téměř pokaždé snaží jít vlastní cestou a přestože zde nejde (zas až tak moc o originalitu), pokus se jít na to mazaně „jiným způsobem“. Proč hned vytahovat všechny trumfy, když mnohem zábavnější je udržovat diváky v napětí, jakým směrem se film vlastně posune. Půjde snad jen o další klasické vymýtání? Nebo jen obyčejnou duchařinu? No já myslím, že si s tím tvůrci vyhráli až dost (teda co jim dovolil počet dolarů) a většina lidí nebude zklamána. 
Je ovšem taky pravda, že mne trochu zaráží onen nápad dalších dvou pokračování. Mám vážné obavy, aby nezačala jejich kvalita upadat směrem dolů. Ve většině podobných případů jsou totiž očekávání mnohdy větší, nežli režisérovy schopnosti to ukočírovat znovu zajímavou formou. Já však Wanovy věřím a už se těším na dvojku. Jen by se mohlo víc děje odehrávat v oné „dimenzi“, nežli baráku. No nechme se překvapit. Jen škoda, že ten závěr byl trochu předvídatelný. Jinak ovšem nadprůměrná podívaná. 

Hodnocení:
80%

Žádné komentáře:

Okomentovat