0-9 (45) A (128) B (183) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

1. 2. 2014

Riddick (2013)


Nemilosrdný zabiják Riddick je zpět!

Riddicka jsme naposledy opustili zrovna ve chvíli, kdy se stal novým Lordem Necromongerů. Díky tomu mu zakrněly jeho smysly a neodhalil včas zradu, která jej málem stála život. Jen o vlásek unikl smrti, ale zůstal uvězněn na „opuštěné“ planetě plné podivných tvorů a monster. Měl však čas se dát znovu dohromady a to mu zachránilo život. Dokonce získal „psího“ mazlíčka. Nyní však nadešel čas, aby se vrátil a dopomoci mu k tomu mají lovci lidí, kteří stále touží po tučné odměně vypsané na jeho hlavu. A tak se stane, že na jeho tísňový signál o pomoc zareagují dvě lodi ozbrojenců. Jenže ti mu určitě nebudou chtít umožnit opustit planetu za pomoci jejich strojů. Zvláště když jedním z velitelů je Johns, otec žoldáka, který před deseti lety zemřel na planetě, kde začal Riddickův příběh…



Režie: David Twohy
Rok výroby: 2013
Délka: 119. min
Země: USA / Velká Británie

Hrají:
Vin Diesel ………………….(Riddick)
Matt Nable …………………(Johns)
Jordi Molla …………………(Santana)
Katee Sackhoff ……………...(Dahl)
Dave Bautista              ……………….(Diaz)
…a další



Ten se dostal do podvědomí diváků v roce 2000 díky filmu Černočerná tma a získal si jejich velkou oblibu. Následná Kronika temna už moc ne a tak se režisér Twohy, rozhodl vrátit zpátky na „začátek“. Tím je myšleno to, že upustil od fantasy a všech těch krásných efektů (samozřejmě i zde jich je dost – viz létající „harlejky“) a pokusil se opět zapracovat na pořádné atmosféře. Povedlo se mu to však napůl. I zde se dočkáme celé škály zajímavých akčních scén a soubojů, navíc se tu objeví i zajímavé nestvůry, kterých je tu opět nespočet (to já mám rád), ovšem očekávání bylo rozhodně větší. Dá se tu sice narazit na zajímavé charakteristiky postav, ale i dost slabých míst. Co je však podstatné, Riddick už neoplývá svým sarkastickým humorem v takové míře, jak jsme byli zvyklí a to je sakra problém. Naštěstí tu byla drsná blondýna, která jej alespoň trochu zastoupila: „S chlapama nešoustám, ale prdel jim natrhnu, když není zbytí…“.
Buďme ovšem realisti. Trojka se sice snaží přiblížit v hodně aspektech oblíbené jedničce, ovšem ani v tomto pokračování se to prostě nepodařilo. Začátek je sice zajímavý, první setkání se „zvířecím“ obyvatelstev vlije adrenalin do žil, jenže to funguje jen v prvním okamžiku. Potom se děj trochu vleče, Riddick vzpomíná a vzpomíná na svou zašlou slávu a teprve ve chvíli, kdy se objeví „maso“ na zabíjení v podobě lovců odměn (mimochodem dost pěkná sebranka – nemyslím vzhledově), tak začne zábava. Nejprve se na nás valí kupa drsňáckých keců, ale skutek utek. Holohlavý zabiják jaksi vyměkl a přestože si s nimi hraje jako kočka s myší, takže mnohem zajímavější jsou neshody a hádky mezi oběma skupinami lovců. 
Atmosféra (především ta ponurá), tak nastává teprve s příchodem deště a probuzením vražedných monster. Opět ta obehraná písnička se tmou však tady moc dobře nezní, protože tomu chybí větší dávka napětí. Tím nechci říct, že by tu nebylo vůbec, ale přišlo mi to celé takové fádní. Kupříkladu jako úplný závěr filmu, kdy opět čest vyhraje nad nevraživostí a pomstou. Jak to tak vypadá, nechal si režisér otevřené vrátka pro další díl. Jen nechápu to, že když už měl na jednom place Vin Diesela a wrestlera  Dave Bautistu, tak neudělal pořádný fight. Trojka určitě měla potenciál zapsat se rovněž nesmazatelně do paměti Riddickova fanklubu, ale spíš si myslím, že se tak u mnohých nestalo.

Hodnocení:

60%

Žádné komentáře:

Okomentovat