0-9 (45) A (127) B (183) C (178) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (140) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (57) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

2. 2. 2014

Eraserhead (1977)


David Lynch svým kouskem skutečně vygumoval nejedno diváka a to se mi líbí.

Henry je podivín žijící samotářským životem v malém bytě. Většinu dne se jen tak potuluje a nemá žádný cíl. Jednoho dne se však jeho život razantně změní. Je pozván na večeři ke své ex, kde si jej nejdřív rodiče oťuknou a poté se dozvídá, že Mary porodila jeho „dítě. No ono je to spíš monstrum, ale Henry se cítí konečně alespoň trochu šťastný. Nebo ne? Mary se nedokáže smířit s životní situací a tak dítě i Henryho opouští. Ten se stále více nedokáže smířit s realitou a propadá děsivým představám…



Český název: Mazací hlava
Režie: David Lynch
Rok výroby: 1977
Délka: 89. min
Země: USA

Hrají:
Jack Nance …………………….(Henry Spencer)
Charlotte Stewart ………………(Mary X)
Allen Joseph …………………….(Mr. X)
Jeanne Bates ……………………..(Mrs. X)
…a další



Tak to jsem si zase naložil porci. Mám rád surrealistické filmy a tohle mi vyloženě sedlo. Nebudu tady machrovat, že jsem snad pochopil celou podstatu filmu (to se snad ani nedá), ale kostra příběhu je rozhodně zajímavá. Nemám rád ty výkřiky, že to bylo absurdní, nesmyslné a úplně na hovno. Bizarní podívaná ano, morbidní (snad), ale přesto elegantně natočené. Docela chápu, že si jak tvůrce, tak herci museli dát voraz a trvalo pět let, než to dotočili. Já měl to štěstí, že jsem viděl před tímhle už několik Lynchových filmů, takže jsem si dokázal představit, že ani tohle nebude pro každého. Ti co mají rádi Luise Bunuela, Švankmajera či starší Cronenbergovy filmy si tohle prostě museli užívat.
Ponuré obrazce, podmanivá hudba a černobílý hábit mě prostě uhranuly již od prvních minut a já jsem se ponořil do vlastní blaženosti, režisérovy chorobné psychojízdy a neskutečných výjevů. Proto dokážu pochopit i to, že si Eraserhead dokázal na svou stranu naklonit i nejednu známou osobnost. Mnozí dodnes tvrdí, že setkání s tímto filmem je pro ně jeden z největších zážitků v jejich životech. To ostatně tvrdí i řada obyčejných lidí, kteří se rozdělili na dvě skupiny. Té jedné se film líbil, i když jej řada z nich nepochopila, no a ta druhá na něj nadává a považuje jej za jeden z nejhorších režisérových filmů. 
Dítě – monstrum rovněž u mě získalo kladné body, přestože si s ním mohli ještě trochu víc vyhrát. Přijde mi, že Lynch vrhl všechnu svou představivost do halucinací, představ a vyobrazení pocitů hlavního hrdiny, ale na toho prcka se vykašlal. Ona závěrečná scéna je sice třešničkou na dortu, ale já chtěl trošku víc. No kašlu na to, čumět na topení či do kaluže je taky „cool“. Jinak je ovšem Eraserhead skutečně pořádným „vygumovačem“ hlav. Už teď vím, že jsem jej neviděl naposledy. Bylo nesmírným potěšením sledovat tu hodinu a půl nevšední Henryho život.


Hodnocení:
80%

Žádné komentáře:

Okomentovat