0-9 (45) A (128) B (183) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

7. 2. 2014

Insidious: Chapter 2 (2013)


Pojďme trochu zapátrat do minulosti, jak vlastně tahle hrůza začala…

Elise umírá a pro policii se hlavním podezřelým stává Josh. Ten se sice vrátil z „jiné dimenze – světa pomstychtivých duší“, ale nevrátilo se s ním i něco jiného? Po démonických událostech se celá rodina raději přestěhuje k babičce Lorraine, ale ani tady nenalézají klid. Proto se Lorraine rozhodne opět vyhledat pomoc Specse a Tuckera. Ti kontaktují starého Carla, který v minulosti pomohl společně s Elise malému Joshovi zapomenout. Společně se pouští do pátrání, aby konečně odhalili totožnost a hlavně minulost oné stařeny v černých šatech. Mají však málo času, protože pomstychtivý parazit si žádá další oběti…



Režie: James Wan
Rok výroby: 2013
Délka: 106. min
Země: USA

Hrají:
Patrick Wilson ……………………..(Josh Lambert)
Rose Byrne………………………….(Renai Lambert)
Ty Simpkins ………………………...(Dalton Lambert)
Barbara Hershey ……………………..(Lorraine Lambert)
Steve Coulter …………………………(Carl)
…a další

Opravdu ve mně rostly velké pochybnosti, zda si toto pokračování dokáže udržet nastavenou laťku předchozího dílu, ale naštěstí to Wan opět „skoro“ dokázal. Nesouhlasím sice s tvrzením, že dvojka předčila svého předchůdce, ale i tak jde o nadprůměrnou podívanou. Zápletka se nám sice snaží odpovědět na většinu otazníků, které se nám během sledování jedničky zrodili v hlavě, jenže trošku v tom haprovala logika a žánrové „klišé“. To co na mne zapůsobilo předtím, už tady fungovalo jen napůl. Nevím snad to bylo zapříčiněno tím, že jsem už prostě jaksi předpokládal, co bude v následující scéně následovat (ono to totiž místy vypadalo až moc nápadně tomu, co jsme už měli šanci vidět minule). Mám velké obavy z toho, že když trojku nebude režírovat Wan (a on řekl, že nebude), tak to dopadne katastrofálně. Insidious už totiž toho dle mého názoru nemá moc co nabídnout (nového) a ještě k tomu pod taktovkou nového režiséra.

Asi nejvíc se mi líbilo oživení děje o pátrání po minulosti stařeny v černém. Tahle část byla zlatým hřebem večera. Především pak onen „poklad“ v jejím domě. To jsem vážně zase cítil ono lehké mrazení na zátylku, ale zbytek šel trochu mimo mě. Ty samé lekačky už totiž nefungovaly tak jak měly. Nerad bych však moc hanil, protože dvojka určitě není špatný film. Atmosféra je tu místy skutečně děsivá, napětí v některých momentech houstne a ani herecké výkony nebyli špatné. Ba naopak. Patrick Wilson předvedl opět téměř bezchybný výkon, který mu navíc tentokrát scénář dost stěžoval jeho „rozdvojenou osobností“. Bezkonkurenčně nejlepším se však stal Tom Fitzpatrick coby Parker Crane.
Vlastně jsem byl rád za všechna „oživení“, kterých se mi tu dostalo. Hlavně se mi líbilo i to, že se děj přesunul kupříkladu do nemocnice, Parkerova domu, nebo hned na začátku do minulosti. Díky tomu dvojka získala alespoň trochu odlišnosti od jedničky a nestala se jen její skoro „kopií“. Víte, na mě už moc nezabírá skřípání dveří, hlasy v babycallu, nebo zapínání dětského chodítka. Já chtěl vidět čirou hrůzu, ale ta se tu jaksi dostavila v menší míře, než jsem očekával. No nic, nechám už Insidious 2 na pokoji. Bohužel očekávání bylo větší. 


Hodnocení:
65%

Žádné komentáře:

Okomentovat