0-9 (45) A (127) B (183) C (178) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (140) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (57) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

7. 2. 2014

Cabin in the Woods, The (2011)


Byli vybráni, aby zemřeli! Jenže co když se nejede podle předem připraveného scénáře a něco se zvrtne?
Pět přátel si chce užít divoký víkend daleko od civilizace a tak vyrazí do chaty v horách, kterou nedávno koupil bratranec jednoho z nich. Zpočátku všechno vypadá skvěle, chata je útulná, i když trochu podivně vybavená, nedaleko je jezero, chlastu a marihuany je taky dost, takže jim nic nebrání v tom, aby to tady pořádně rozjeli. Jenže nikdo z nich netuší, že se stali pouhými figurkami zvrácené „reality show“, která má uspokojit ty, jenž v pozadí tahají za nitky tohoto příběhu…



Český název: Chata v horách
Režie: Drew Goddard
Rok výroby: 2011
Délka: 95. min
Země: USA

Hrají:
Kristen Connolly ………………………..(Dana)
Fran Kranz ………………………………(Marty)
Chris Hemsworth ………………………..(Curt)
Anna Hutchison ………………………….(Jules)
Jesse Williams ……………………………(Holden)
…a další

Opravdu jsem byl zvědavý na tu parádní podívanou, kterou mi tolik lidí slibovalo. Někteří jí dokonce troufale nazývají „novodobý klenot“, ale jde jen o hloupé žvásty. Možná kdybych měl dvanáct roků (no možná patnáct), tak bych jim k tomu taky přicmrndával, jenže už jsem něco viděl a tak s klidným srdcem můžu říct, že jde jen o marný pokus dvou týpků (co většinu času píšou scénáře k seriálům) natočit kvalitní horor. Goddard to stejně jako u (LOSTU) posral zbytečně překombinovanou zápletkou, která se jen snaží vypůjčit si, co se dá z jiných filmů. Jako chápu, že většina diváků bude hotová z těch několika hlášek, rajcovní Anny Hutchison a finálnímu odhalení, cože se to skrývá pod povrchem, ale nic na tom nezmění to, že je to jen dost průměrná podívaná, která postrádá větší logiku a snaží se těžit pouze z několika „krvavých“ momentů. Ta přehlídka monster byla pěkná, ale to co fungovalo ve Thir13en Ghosts, tady prostě nemělo ty správné grády.
Začátek se táhne v duchu zažitých a dost nezáživných teen komedií, no vlastně tak začíná i polovina novodobých hororů. S bandou hlavních postav se seznámíme za pomocí nadržených keců a hlášek, nesmí chybět vyhulený srandista, nadržená holčina, svalovec či šedá myška – kde a hlavně kolikrát jsem už něco podobného jenom viděl? Možná kdyby se nám tvůrci nesnažili tolik vnucovat záběry do onoho střediska (kde banda blbečků) řídí tuhle show – to opravdu nebylo nutné, tak bych si to i užil. Navíc jak se ukáže, něco podobného existuje takřka po celém světě – což je pěkná blbost, vzhledem k tomu, jak to může dopadnout, když se nejede podle scénáře – no ale tak jak jsem řekl, logika tu má dost často pauzu na přestávku.
Samotný způsob jak si mají postavy vybrat svou smrt, se mi líbil, zombíci mi tu ani moc nevadili – to jsem ovšem ještě netušil, co se skrývá v podzemí. Na efekt to bylo pěkné, ale po vypuštění to už moc velká zábava nebyla. No moc ošéfované proti nečekaným komplikacím to věru neměli – hlavně že kamery měli všude. The Cabin in the Woods je přesně tím typem filmu, kdy z něj fandové a hlavně mladší publikum udělá skoro „fenomén“, přestože rozhodně moc velkých kvalit nedosahuje. Je to však dáno dnešní generací, pro kterou jsou všechny opravdové klasiky (stará škola) – jen vykopávkami a dnešním světem frčí všichni ti komiksoví hrdinové, Twilight a jiné blbosti. 

Hodnocení:
50%

Žádné komentáře:

Okomentovat