0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (293) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

30. 12. 2022

Texas Chainsaw Massacre (2022)

Kultovní zabiják je zpět, tentokrát pod hlavičkou samotného Netflixu a motorovka může opět započít krvavé dílo zkázy!

Opuštěné městečko Harlow v Texasu, se po padesáti letech od hrůzných vražd, které se zde v roce 1973 odehrály, stává cílem skupinky mladých podnikatelů, kteří zde hodlají vydražit tamní nemovitosti, které propadly bance. Když Melody, její sestra Lila, společník Dante a jeho přítelkyně Ruth dojedou na místo, zjistí, že není tak zcela opuštěné, jak si mysleli. V tamním zchátralém sirotčinci totiž přebývá stará žena Ginny a její svěřenec – tichý postarší hromotluk. Dojde k hádce, protože žena tvrdí, že má všechny dluhy zaplacené a nehodlá z domu odejít. Dostane infarkt a přivolaná policie jí i společně s mužem odváží do nemocnice. Zrovna ve chvíli, kdy do městečka přijíždí autobus plný potencionálních kupců. Po cestě však žena umírá a z hromotluka se vyklube nechvalně proslulý sériový vrah Leatherface, který po letech opět propadne svému amoku. Ten zabijí policisty i doprovod, stáhne kůži z tváře své mrtvé opatrovatelky, kterou si natáhne na obličej a vydává se zpět do Harlow, aby se pomstil všem, kdo narušili jeho domov. Tiché místo brzy naruší zvuk motorové pily, lámaní kostí a křik nebohých obětí. Do Harlow však v tu chvíli míří i jediná přeživší z dávného masakru - Sally Hardesty, která rovněž touží po pomstě…



Český název: Texaský masakr motorovou pilou

Režie: David Blue Garcia

Rok výroby: 2022

Délka: 83 min

Země: USA

 

Hrají:

Sarah Yarkin...(Melody)

Elsie Fisher...(Lila)

Mark Burnham...(Leatherface)

Olwen Fouéré...(Sally Hardesty)

Jacob Latimore...(Dante)

Moe Dunford...(Richter)

...a další


Legendary Pictures, které získala práva na natáčení tohoto filmu, se rozhodlo ignorovat všechny díly této série až na ten úplně první. Což by až tolik nevadilo, jen kdyby k tomu pozvali opravdu schopný tým a herce. Ostatně již po týdnu natáčení vyhodili oba původní režiséry, protože nebyli spokojení s jejich prací a nahradili je zelenáčem (David Blue Garcia), který se své šance chopil sice s dobrým úmyslem, ale ani on se zrovna moc nevytáhl. O čemž svědčí i spousta negativních ohlasů, při testovacích promítání tohoto filmu. A tak nakonec  Legendary Pictures prodalo práva Netflixu, který se samozřejmě moc nebránil. Jestli to byla dobrá investice, musí vědět jen oni sami. Nicméně nejnovější Texaský masakr rozhodně není žádným „hitem sezóny“.

 

Tato kultovní série a dnes už i legendární Leatherface celou svou dobu byli jak na horské dráze. Některé díly se opravdu povedli, jiné absolutně propadli, remake z roku 2003 se těší celkem velké popularitě a prozatím poslední film  Leatherface (2017) byl spíše dosti průměrnou podívanou. Původní film z roku (1974) mám však docela rád a tak jsem byl zvědavý, jak se s tím nakonec tento nejnovější přírůstek popasoval. A musím říct, že příběh samotný moc záživný nebyl, casting (výběr herců) byl přímo otřesný a nebýt opravdu šťavnatého gore masakru, asi bych to odstřelil někde směrem k odpadnímu ohodnocení.

 

Jenomže právě gore a všechny ty mordy (nebo alespoň většina) se mi líbili a to docela hodně. Nic pro slabé povahy. Krvavý masakr v autobuse jsem si užíval, praskaly kosti, uřezané končetiny létaly do všech stran a počet mrtvých byl rovněž uspokojující. Díky tomu jsem dokázal odpustit i to, že opravdu záživné atmosféry tu bylo málo, dialogy i herecké výkony velmi chabé a návrat hrdinky z prvního dílu, rovněž svým způsobem zbytečný. Sally Hardesty si rozhodně zasloužila důstojnější konec. Leč její původní představitelka Marilyn Burns zemřela v roce 2014 a její náhradnice Olwen Fouéré se před kamerou zrovna moc neohřála.

 

Co k tomu dodat. Celkovou kvalitou byl tento film podprůměrnou záležitostí, ale po stránce násilí a gore jsem byl docela spokojený. Navíc tu zařvala drtivá většina absolutně nesympatických postav a já hlavnímu záporákovi po celou dobu tak fandil, aby je všechny rozcupoval na maděru, co možná nejbolestivějším způsobem. Takže z nostalgie přivřu jedno oko a Leatherface si nakonec to průměrné ohodnocení ode mně vyslouží.


Hodnocení:

50% 

Žádné komentáře:

Okomentovat