0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (293) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

31. 12. 2022

Nope (2022)

Co se to skrývá v mracích? Jordan Peele se tentokrát do mého vkusu moc netrefil…

Na odlehlém ranči chová rodina Haywoodových koně, nejen pro filmové účely. Jednoho dne však za podivných okolností zemře otec Otis. Doslova z nebe spadne několik předmětů a on jim bohužel stál v cestě. Zdrcený OJ a jeho sestra Em se snaží se ztrátou vyrovnat, stejně jako s těžkou finanční situací, ve které se ranč nachází. To však není jejich největší problém. Tím se ukáže býti podivný mrak, který zůstal nehybně stát na jejich pozemkem. Skrývá se v něm cosi zlověstného, cosi co rozhodně nepochází z naší planety. Sourozenci se rozhodnou získat důkazy o UFO, ovšem netuší, že zanedlouho budou muset bojovat o holý život a nejen o ni. Tento „nezvaný host“ totiž nemá zrovna přátelské úmysly… 



Český název: Nene

Režie: Jordan Peele

Rok výroby: 2022

Délka: 130 min

Země: USA

 

Hrají:

Daniel Kaluuya...(OJ Haywood)

Keke Palmer...(Emerald Haywood)

Brandon Perea...(Angel Torres)

Michael Wincott...(Antlers Holst)

Steven Yeun...(Ricky 'Jupe' Park)

Keith David...(Otis Haywood Sr.)

...a další


Jordan Peele točí hodně zvláštní filmy, ale tentokrát se bohužel moc netrefil do mého vkusu. Filmy s mimozemskou tématikou zrovna moc nemusím (nepočítám-li Predátora či Vetřelce), UFO přímo nesnáším a tady náš tajemný záhadný návštěvník ukrytý v mraku, taky nějak extra záživný nebyl. Stopáž byla doslova smrtící, navíc je tu dost hluchých a nudných míst. Několikrát jsem se přistihl, jak nervózně pokukuji po časomíře a někde v hloubi duše čekám, že už to konečně skončí. Samotný závěr byl zajímavý, ale i tak jsem z tohoto filmu spíše zklamaný.

 

Několik vedlejších linek – zvláště ta s vraždící opicí se mi ale líbila. Zaujal i samotný tajemný úvod a herecké výkony sourozenecké dvojice, taky nebyli vyloženě špatné. Jenomže té nudné omáčky okolo tu bylo sakra moc. Nekonal se ani žádný solidní masakr (jasně o tom to nebylo), ale když už ten tvor zabil tolik lidí, nedokázal jsem se prostě spokojit s předpotopnými triky jeho trávicího traktu. To už ten krvavý déšť či vír pustošící krajinu a dům mě dokázali zaujmout víc.

 

Zatím jsem od tohoto režiséra viděl tři filmy a tento byl po všech stránkách nejslabší. No nic škoda, měl jsem tedy větší očekávání, než se mi nakonec dostalo. To ovšem neznamená, že bych na tohoto tvůrce zanevřel. Jistý potenciál v sobě má a třeba se mu v dalším filmu zase povede získat v mých očích plusové body. Takhle to ale bohužel nevidím ani na průměrné ohodnocení.


Hodnocení:

40% 

Žádné komentáře:

Okomentovat