0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (293) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

28. 12. 2022

Morbius (2022)

Upíří story od Sony Pictures, které komiksovým nadšencům příliš radosti neudělá…

Michael a Lucien (zvaný Milo) jsou dva malí chlapci, trpící od narození vzácnou krevní poruchou a jsou nuceni chodit o berlích. Stará se o ně doktor Nicholas, který je pro oba něco jako otec. Právě ten rozpozná Michaelův talent a díky tomu se z něj o mnoho let později stane uznávaný vědec, který odmítl Nobelovu cenu. Michael vynalezl umělou krev, která dokázala zachránit spoustu lidských životů, ale jemu samotnému nepomohla. Což ho vede k šílenému experimentu s upířími netopýry z Kostariky. Společně se svou kolegyní Martine, provede pokus sám na sobě, ale experiment se zvrtne a z Michaela se stane upíru podobná bytost, lačnící po krvi. Morbius je zdrcen, protože zavinil smrt několika lidí a snaží se za pomoci umělé krve udržet své choutky na uzdě. Problém ovšem nastává ve chvíli, kdy jeho sponzor a kamarád Milo, ukradne jeho nejnovější experiment a sám si nebezpečnou látku aplikuje. Milo začne terorizovat nejen město, ale i Michaelovy blízké – protože ten se snaží Mila za každou cenu zastavit…



Režie: Daniel Espinosa

Rok výroby: 2022

Délka: 104 min

Země: USA

 

Hrají:

Jared Leto...(Dr. Michael Morbius)

Matt Smith...(Milo)

Adria Arjona...(Martine Bancroft)

Jared Harris...(Dr. Emil Nicholas)

Tyrese Gibson...(Agent Simon Stroud)

...a další


Přiznám se, že jsem spíše odpůrce všech těch Marvelovských superhrdinů, oblečených do latexových oblečků a směšných brnění a dávám od nich ruce pryč. Jako dítě jsem měl rád všechny ty animované Spidermany, Supermany, Batmany a jim podobné, ale ve filmové podobě, to je pro mne jedno velké utrpení a snad žádný film jsem nedokoukal do konce. Proto jsem i k tomuto hororovému kousku od Sony Pictures přistupoval s dost velkou skepsí a ve finále se mé obavy ukázaly jako naprosto opodstatněné. Ani se moc nedivím, že se Morbius u diváků moc velké podpory a nadšení nedočkal.

 

Příběh samotný bych ještě dokázal překousnout, ale to celkové zpracování – jo to byla zase bída. Některé efekty pěkné, ale našla se tu i celá řada těch směšných a ani samotná atmosféra mě prostě nedokázala přikovat do křesla, abych seděl jen s otevřenou pusou. Nejčastěji je tento film porovnáván s Bladem a já musím říct, že v jejich vzájemné konfrontaci by Morbius prohrál na plné čáře a to na všech frontách. A nějak výrazněji tou nepomohlo ani časté zpomalování času.

 

Jared Leto vypadal spíš jak přiteplený EMO upír, hlavní záporák Matt Smith se na scéně objeví až dost pozdě a taky se zrovna moc nepředvedl. A jediná kráska ve filmu Adria Arjona své ženské zbraně taky neukázala, takže i po této stránce přichází jisté zklamání. Navíc byla na obrazovce žalostně málo. Takže bohužel, ale já prostě spokojený nebyl a tudíž to nevidím ani na průměrné ohodnocení. Pozitiv bych tu našel jen málo, zápory jasně zvítězili na plné čáře.


Hodnocení:

40% 

Žádné komentáře:

Okomentovat