0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (293) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

29. 12. 2022

Jeepers Creepers: Reborn (2022)

Nepovedený reboot celé série, který slibuje novou éru Jeepers Creepers…

V Louisianě se poprvé v historii pořádá festival Horror Hound. Toto místo bylo vybráno i z důvodu, že dle místní legendy zde každých 23 let po dobu 23 dní řádí nechvalně proslulý The Creeper. Pro mnohé fandy hororového žánru a nejrůznější individua je to jen báchorka a možnost se pobavit v nejrůznějších kostýmech svých oblíbených postav či reálných sériových vrahů, ale na místo konání míří i Chase, který je Creeperem doslova fascinován a jeho přítelkyně Laine, jenž právě zjistila, že je těhotná. Ti nejenže neuniknou pozornosti členů tamního tajného kultu, ale i samotného Creepera, který se právě probudil a lační po nových obětech. Účastníci festivalu jsou sice lákavým terčem, ale děsivý tvor nejvíce baží po těhotné Laine a jejím dítěti…



Režie: Timo Vuorensola

Rok výroby: 2022

Délka: 88 min

Země: USA / Velká Británie / Finsko

Alternativní název: Jeepers Creepers 4

 

Hrají:

Sydney Craven...(Laine)

Imran Adams...(Chase)

Peter Brooke...(Stu)

Ocean Navarro...(Carrie)

Jarreau Benjamin...(The Creeper)

Dee Wallace...(Marie)

...a další


Nikdy jsem nebyl velkým příznivcem této hororové série a již první díl považuji jen za obyčejnou průměrnou podívanou. Dvojka a trojka už byla podprůměrnou záležitostí a do tohoto rebootu jsem šel s velkými obavami, ale zároveň i jistou formou očekávání. Proběhla totiž změna na režisérském křesle, kdy kvůli svým hříchům z minulosti nakonec Victor Salva z projektu na nátlak samotných distributorů a chlebodárců vycouval. A já si říkal, že by to mohl být impuls k lepším zítřkům. Zvlášť když se nakonec překopal i celý scénář a místo dalšího navázání na předchozí díly, tu na nás čekal údajně první díl nové trilogie, které se ujal Timo Vuorensola. Bohužel se ukázalo, že tahle volba byla rovněž katastrofální a čtvrtý díl je prozatím vůbec nejhorší.

 

Nepomohl tomu ani solidní úvod, ve kterém se objevila dvojka starých matadorů a uznávaných hvězd - Dee Wallace a Gary Graham. Ti byli jen šťavnatým lákadlem k jinak těžce podprůměrnému filmu. A katastrofa to byla téměř na všech frontách. Příběh se motá okolo tajného kultu, samotného Creepera, ale pořádně nám neodpoví na žádné otázky. Otázky proč? Zabiják totiž vždycky zabíjel své oběti, bral si z nich určité části těl, doslova nasával strach svých obětí, ale tady to měl jaksi na salámu. Jasně pár lidí zabil – ale už to nemělo potřebnou atmosféru z jedničky, ani černý humor dvojky a většina mordů postrádala nápaditost – některé se odehrály i mimo záběr kamer.

 

Navíc i samotný Creeper prošel mnoha změnami. Nejen že ho hrál někdo jiný, protože Jonathan Breck nabídku odmítl, ale i jeho podoba byla mnohem horší – nepovedená. Jestli kdysi dokázal nahánět hrůzu, tak tady byl spíše k smíchu. Maskéři se zrovna moc nevytáhli, spíš mi připomínal jednoho ze skřetů z Pána prstenů. O hereckých výkonech většiny zúčastněných už se raději nechci vyjadřovat vůbec. Protože to byla až na pár výjimek přehlídka pěkných ubožáků. Přísnější měřítko si zaslouží snad jen hlavní hrdinka Sydney Craven (na kterou se pěkně dívalo hlavně při převlékání kostýmů na festival) a pak se mi ještě líbil buran Peter Brooke. Zbytek katastrofa.

 

Pokud je tenhle paskvil novým začátkem a úvodním kouskem nové trilogie, tak tahle série vážně míří rovnou do odpadní žumpy. Pár světlejších okamžiků by se tu našlo, ale opravdu jen minimum, které je od průměru na míle vzdálené.


Hodnocení:

30% 

Žádné komentáře:

Okomentovat