0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (293) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

15. 10. 2022

Owners, The (2020)

Rozhodnutí vykrást dům starého doktora a jeho manželky, se pro trojici zlodějů stává nejhorší noční můrou jejich života. A že bude krátký, to vám tahle dvojka psychopatů může zaručit!

Trojice mladých zlodějů si vyhlédla odlehlý dům vesnického doktora a jeho manželky. Počkají na jejich odjezd a vydávají se loupit. Jenomže v domě kromě zamčeného trezoru a pár cenností nic nenajdou. K tomu je vytočí příjezd Mary, přítelkyně jednoho z nich, která jim začne celou akci rozmlouvat. Zhrzená trojice však nedbá proseb a je rozhodnutá počkat na staré manželé a donutit je, aby jim prozradili kód k otevření sejfu. Celá akce se ovšem zvrtne, protože manželé Hugginsovi jsou tak trochu psychopati a skrývají ve svém domě nejedno děsivé tajemství. Nastává zoufalý boj o holé přežití.



Režie: Julius Berg

Rok výroby: 2020

Délka: 92 min

Země: Velká Británie / USA / Francie

 

Hrají:

Maisie Williams...(Mary / Jane)

Andrew Ellis...(Terry)

Ian Kenny...(Nathan)

Jake Curran...(Gaz)

Sylvester McCoy...(Richard Huggins)

Rita Tushingham...(Ellen Huggins)

...a další


Určitě nejsem sám, koho napadlo srovnání s Don't Breathe (2016), poté co jsem si přečetl strohý obsah na internetu. Podobných filmů vzniklo za poslední roky už mnoho, ovšem jen málokterý dokázal u diváků zabodovat. Tento kousek není výjimkou a od diváků a kritiků se dočkal dosti rozporuplného přijetí. Až na několik scén není moc brutální, přesto si myslím, že o ztrátu času rozhodně nejde. Dá se zde narazit na několik zajímavých pasáží, dobrou atmosféru (místy) i solidní páreček dvou postarších psychopatů.

 

Velkou škodou je, že většina postav se tu chová jako naprostí idioti a jejich osud jsem jim tak trochu přál. Teď samozřejmě mluvím o trojici mladých zlodějů – z nichž dva byli naprostí tupci a jediný, který stál za pozornost- ano je to ten šeredný kuní ksicht, se tu zas až tak dlouho neohřál. Hlavní prim tu však velmi slušně zahrála dvojice žen – jak Maisie Williams ve své „dvojroli“, tak především Rita Tushingham. Ta stará babča mi byla odporná už od pohledu a nevěřil bych jí ani pozdrav k dobrému ránu. Zvláště ten její úsměv s falešnými zuby byl přímo hypnotizující a odpudivý zároveň. Dočkáme se i trochu toho násilí (rozdrcená hlava kladivem, ufiknutý prst, nebo nůž v břichu), ale já bych se rozhodně nebál ještě více přitvrdit. Dost se tu totiž hlavně kecalo a popravdě, některé dialogy byli dost nezáživné a uspávající.

 

Každopádně si myslím, že svůj účel to nakonec splnilo. Film je průměrnou podívanou, netrvá ani moc dlouho a několik světlých momentů to mělo. Doporučovat vám ho však nebudu, existuje celá řada podobných filmů a určitě se najdou lepší kousky než tento.


Hodnocení:

50% 

Žádné komentáře:

Okomentovat