0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

9. 3. 2024

When the Lights Went Out (2012)

Britská tuctová duchařina, údajně „podle skutečné události“. Pokolikáté už…?

Roku 1974 se Len se svou manželkou Jenny a třináctiletou dcerou Sally nastěhují do nového domu v hrabství Yorkshire. Ta z nového domova není vůbec nadšená a zanedlouho začne tvrdit, že zde straší duch mladé dívky. Rodiče jí zpočátku nevěří, ale když se i oni stanou svědky nadpřirozených jevů, snaží se najít pomoc. Duch mladé dívky je však jejich nejmenší problém, protože teror se začne stupňovat a je jasné, že v pozadí se skrývá něco nebo někdo mnohem nebezpečnější…



Režie: Pat Holden

Rok výroby: 2012

Délka: 86 min

Země: Velká Británie

 

Hrají:

Tasha Connor...(Sally)

Steven Waddington...(Len Maynard)

Kate Ashfield...(Jenny Maynard)

Hannah Clifford...(Lucy)

Gary Lewis...(Otec Clifton)

Andrea Lowe...(Rita)

Craig Parkinson...(Brian)

...a další


Filmy u kterých se objeví označení „podle skutečné události“, mě dost často nechávají zcela chladným. Většina z nich jsou jen céčkové braky, parazitující na historických faktech – událostech a tenhle není žádnou výjimkou. Pat Holden se nechal inspirovat rodinou Joea a Jean Pritchardových a údajném strašení "The Black Monk of Pontefract" v hrabství Yorkshire. Jak však sám přiznal, příběh si dost přikrášlil, aby jej mohl použít pro svůj „horor“.

 

Což se mu evidentně moc nepovedlo, protože tento film divákům příliš zajímavé podívané nenabídne. Pár lekacích scén se tu objeví, ale jinak to bylo dost dlouho spíše jakési nudné rodinné drama s nepříliš sympatickými postavami. Hádky ústřední trojice i jejich vzájemné soužití moc atraktivní nebylo, stejně jako dvojice mladých dívek, ba ani kvalita kamery či střihu. Otec pořád chlastal, matka nadávala své dceři, ta se zase snažila kamarádit s odstrčenou dívkou odvedle a do toho všeho se pořád pohupoval lustr, blikala světla, pouštěla se voda z kohoutků, bouchali dveře – no prostě kupa klasických klišé, jenž jsou k vidění snad v každé duchařině.

 

Teprve s blížícím se koncem, se mírně zlepšila i samotná atmosféra. Lehce se přitvrdilo, dojde i na nějaké to řádění nadpřirozených sil, poslechneme si příběh z historie o vraždícím mnichovi a mladých dívkách a pak přijde úsměvně barevný finální souboj dvou entit. Tedy nic co byste si neměli nechat ujít. Vyložená katastrofa to není, ale tento film rozhodně nikomu doporučovat nebudu. 


Hodnocení:

30%

Žádné komentáře:

Okomentovat