0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

23. 3. 2024

Exorcists, The (2023)

Vymýtání a Ouija nejsou moc dobrá kombinace. Zvláště když tím ZLO získává převahu a Bůh zrovna moc nestojí na vaší straně, i když by měl…

Doktorka Olivia je kontaktována sestrou Caroline, aby se připojila k trojici duchovních, kteří hodlají ve starém mauzoleu provést obřad vymýtání. Skeptická psychiatrička se skutečně přidává k trojici exorcistů a seznamuje se tak s mladou dívkou Huxley, která je údajně posedlá. Nebezpečný obřad může začít, ale nikdo nemá ani tušení, že do staré budovy zamířila i skupinka teenagerů, kteří zde chtějí vyvolávat duchy pomocí tabulky Ouija, což všechno zkomplikuje a sníží jejich šance na přežití…



Režie: Jose Prendes

Rok výroby: 2023

Délka: 85 min

Země: USA

 

Hrají:

Kayla Fields...(doktorka Olivia Beckett)

Doug Bradley...(otec Patrick Ryland)

Victor Maraña...(otec Raul Cortez)

Denice Duff...(sestra Caroline)

Kate Hodge...(reverendka Melody Bates)

Katie Silverman...(Huxley Hendrix)

...a další


Není nic nového pod sluncem, že když už do kin míří nějaký film (nejen hororový) s větším rozpočtem a marketingovou masáží v médiích i televizi, společnost Asylum a jim podobní nezahálí a rychle „splácají“ nízkorozpočtový paskvil s podobných či zavádějícím názvem, aby se přiživili. A ani tento film není žádnou výjimkou. Lacinost a narychlo načmáraný scénář z toho smrděli na sto honů a celková kvalita filmu byla dosti mizerná. Staré filmy o exorcismu jsem měl docela rád, ale většina těch novodobých jsou jen lacinými kopírkami bez špetky originality a i z toho důvodu tento subžánr patří dnes již k mým méně oblíbeným.

 

Jose Prendes je typickým režisérem pro Asylum. Je to už třetí film, který jsem od něj viděl a můžu říci, že tento tvůrce moc kvalit nepobral. Přiživuje se na slávě jiných, vykrádá náměty, kde se dá a s minimálním rozpočtem točí jeden céčkový paskvil za druhým, jen aby uspokojil své chlebodárce. Protože pro diváky to rozhodně nedělá. Občas se mu sice podaří navodit alespoň trochu zajímavou atmosféru, ale nic extra co by stálo za řeč. I zde je film plný nudných dialogů, zdlouhavých scén o ničem, a když už konečně dojde k nějaké akci, je rychle utnuta střihem. Abych mu však jen nekřivdil, i tady dojde na nějaké ty krvavé šrámy, podříznutý krk, rány pánvičkou do hlavy, ďábelský smích a hlavně špatné (slabé) masky posedlých.

 

Závěr sebou přinese i lehounce zlepšenou atmosféru a hned několik důležitých postav zemře, ale to je tak vše. Zápory jasně převažují klady a já vám tento film rozhodně doporučovat nebudu. Podobně laciných filmů o vymýtání existuje celá řada a tento velmi brzy upadne v zapomnění. V mých očích jen další zbytečnost, kterou si můžu odškrtnout ze svého seznamu. Příště by mohli do role jeptišky obsadit alespoň méně „silikonovou“ herečku, ten její ksicht byl neskutečně umělý a moc tomu nepomohl ani pupkatý Hellraiser na důchodě Doug Bradley.


Hodnocení:

20%



Žádné komentáře:

Okomentovat