0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

10. 6. 2019

Frankenstein (2007)


Britský televizní film, který pojal téma Frankenstein dosti odlišným způsobem, než na jaký jsme většinou zvyklí…


Doktorka Victoria Frankenstein společně s několika dalšími vědci pracuje na tajném vládním genetickém projektu, zvaném Universal Xenograft Project. Jeho cílem jsou experimenty s vytvořením nových orgánů, které by domohly ke zlepšení výsledků transplantací. A samozřejmě v tom žena vidí hlavně šanci k záchraně svého smrtelně nemocného syna Williama, který leží na smrtelném lóži a potřeboval by nové srdce. Jedno takové díky upraveným buňkám, speciálnímu roztoku a X-paprskům právě roste v jejich laboratorní nádrži. Docházejí však finance a tak se zoufalá žena rozhodne, že k výzkumu použije synovu krev. Během bouřky však dojde ke zkratu a ten odstartuje sled děsivých událostí a zrod monstra pojmenovaného UX, které následně uniká z vědeckého objektu…




Režie: Jed Mercurio

Rok výroby: 2007
Délka: 90 min
Země: Velká Británie

Hrají:
Helen McCrory...(Dr. Victoria Frankenstein)
James Purefoy...(Dr. Henry Clerval)
Neil Pearson...(Profesor Waldman)
Matthew Rault-Smith...(William Clerval)
Benedict Wong...(Dr. Ed Gore)
Julian Bleach...(The Monster UX)
...a další


Spisovatelka Mary Wollstonecraft Shelley autorka literárního Frankensteina se musela zřejmě několikrát doslova obracet v hrobě, když seshora viděla tu plejádu filmů a divadelních inscenací na její dílo, z nichž minmálně polovina udělala jejímu výtvoru jen samou ostudu. A toto dosti netradiční zpracování patří bezesporu mezi ně taky. Nejde sice jen o tuctovou záležitost a obšlehnutí klasické zápletky – tvůrci se snažili přijít s revoluční myšlenkou a pojmout tento známý příběh podle sebe, ale popravdě se jim to moc nepovedlo. Zvláště když jde o televizní film s nepříliš velkým rozpočtem.

Docela jsem hleděl, když s tímto filmem přišla ČT1 v normálním vysílacím čase v osm večer – říkal jsem si, tak v tomhle asi moc hororových prvků nebude, ale kupodivu by se tu pár temnějších momentů i našlo. Samotný tvor sice moc hrůzy nevzbuzoval – no on zas až tolikrát vidět nebyl (celý) – spíše jen záběry na jeho zdeformovanou hlavu a ústa – což mimochodem občas vypadalo i dost komicky. Ovšem když už došlo k zabíjení (malá holčička, bezdomovec, atd…) mělo to v sobě jisté emoce a atmosféra se výrazně zlepšila.

Což je taky důvod, proč tento film nemíním odstřelit úplně. Nebyla to sice úžasná podívaná, na kterou bych vzpomínal s radostí a odhodláním si ho pustit ještě někdy znovu, ale několik světlejších chvilek tu bylo. Na druhou stranu tu však bylo i dost nezáživných pasáží a styl natáčení (často dost rozmazaný obraz) mi taky moc nesvědčil. Samotný nápad a chuť odlišit se od ostatních Frankensteinů, však přičítám tvůrcům k dobru.


Hodnocení:
40% 

Žádné komentáře:

Okomentovat