0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

2. 6. 2019

Apollo 18 (2011)


Tak teď už víme, proč se lidé raději nevrátili na Měsíc. Vesmírné found footage pro fandy tohoto subžánru jako stvořené…


Když americká NASA uvedla prohlášení, že se mise Apollo 18, 19 a 20 ruší z nákladných finančních důvodů, vypadalo to, že už pěkně dlouho znovu lidská noha nevkročí na Měsíc – tedy hlavně ta americká. Nikdo však neměl ani tušení, co za tím skutečně bylo a hlavně to, že jeden tajný start ještě proběhl, samozřejmě bez informování veřejnosti a dopadl katastrofou. Tříčlenná posádka Apolla 18 ve složení Nathan Walker, Ben Anderson a John Grey skutečně tajně odstartovala, no a zatímco první dva jmenovaní měli za úkol na Měsíci nainstalovat zařízení PSD-5 pro detekci odpalů mezikontinentálních balistických raket z území SSSR či jiné země, Grey zůstal ve Freedom na orbitě. Jeho kolegové se však záhy dostanou do problémů, které vyústí v obrovskou tragédii. Ukáže se totiž, že na Měsíci žije podivná agresivní forma života a vedení NASA i ministerstvo obrany o něm celou tu dobu vědělo…



Režie: Gonzalo López-Gallego

Rok výroby: 2011
Délka: 86 min
Země: USA / Kanada

Hrají:
Warren Christie...(Ben Anderson)
Lloyd Owen...(Nathan "Nate" Walker)
Ryan Robbins...(John Grey)
...a další


Found footage sice nikdy nepatřil a ani nebude patřit mezi moje oblíbené filmové subžánry, ale i mezi tou záplavou totálních kravin natočených ruční kamerou se tu a tam objevil nějaký ten opravdu solidní film. Tento ovšem mezi ty nejlepší rozhodně patřit nebude, přesto nemůžu říci, že by nešlo alespoň o průměrnou podívanou se zajímavým obsahem. Už jsme tu měli found footage se zombie i démonickou apokalypsou, putovali jsme za kanibaly či čarodějnicí, sledovali hromadu strašidelných domů, ale Vesmír mi na tomto dlouhém seznamu ještě chyběl.

Gonzalo López-Gallego sice zřejmě nikdy nebude patřit mezi TOP režiséry, ale už jsem měl tu možnost od něj vidět pár filmů, takže jsem taky věděl, že nejde o žádného vyloženého břídila. A nezklamal ani tentokrát. S daným tématem si dokázal v rámci svých omezených možností vcelku poradit, podařilo se mu navodit i jakžtakž snesitelnou atmosféru a během sledování tohoto filmu, jsem se ani moc nenudil. Je sice pravda, že ta roztřesená kamera, neustálé šumění, blikání a tu a tam černá obrazovka mi částečně lezli na nervy – ale to už je úděl většiny found footage kousků, takže žádné překvapení.

Alfou a omegou byla většina dialogů. Zatímco některé z nich byli i docela vtipné (soukromé rozhovory členů posádky – kupříkladu o žraní pikantních papriček a následnému pálení přirození jednoho z kosmonautů), jiné byli místy i dost otravné. Dokonce se dočkáme i několika záběrů na mimozemské tvory, kteří obývají Měsíc a mají podobu kamenů (následně jakých si chobotnicových parazitů podobným těm z Vetřelce). Škoda, že se na scéně neobjevili víckrát. Rozhodně byli oživením. No a v neposlední řadě nesmělo chybět ani rýpnutí do SSSR.

Apollo 18 se svým fiktivním příběhem se sice nikdy nedočká takových ovací, jako hopsání Neila Armstronga v oné době kdy se prošel coby první člověk po Měsíci, ale mezi příznivci found footage se jistě pár zarytých fandů najde. Úplně k zahození tento film určitě není.


Hodnocení:
50% 

Žádné komentáře:

Okomentovat