0-9 (45) A (128) B (183) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

17. 6. 2013

Relic, The (1997)


Do chicagského muzea dorazí z amazonské džungle kromě vzácných artefaktů i něco navíc…
Chicagský detektiv D'Agosta je povolán k novému případu. Jde o nákladní loď z Brazílie, kterou pobřežní stráž našla bez posádky a jejíž paluba byla pokryta zaschlou krví. První domněnkou je, že loď musela být přepadena pašeráky drog, ale když je v nedalekém muzeu nalezen mrtvý hlídač s „urvanou“ hlavou, vypadá to, že oba případy spolu souvisí. Detektivové se pustí do prohledávání muzea, ale vyšetřování jim stěžují nejen majitelé muzea, ale i městský starosta. Brzy se zde má totiž konat důležitá párty pro zbohatlíky. Jenže jak se brzy ukáže, z Amazonské džungle bylo přivezeno cosi, co má nadlidskou sílu a lidé jsou důležitou složkou jeho jídelníčku…



Režie: Peter Hyams
Rok výroby: 1997
Délka: 110. min
Země: USA / Velká Británie / Německo / Japonsko/ Nový Zéland

Hrají:
Tom Sizemore ……………..(Vincent D'Agosta)
Penelope Ann Miller ……….(Dr. Margo Green)
Linda Hunt ………………….(Dr. Ann Cuthbert)
James Whitmore …………….(Dr. Albert Frock)
Clayton Rohner ……………...(Hollingsworth)
…a další


Tenhle film jsem sice viděl už v dětství, ale moc jsem si z něho nepamatoval, takže když přišla šance si jej sehnat, neváhal jsem. Nicméně i tak zůstal jen další položkou v mé sbírce moc dlouho a řada na něj přišla až dnes. Mé první zážitky jsou dost rozporuplné. Děj filmu určitě není nezajímavý a nabídne nám skutečně několik velice zajímavých a oku lahodících momentů (scén), dokonce i atmosféra stojí za pozornost, jen bych tvůrcům vytknul přílišné šero, ve kterém toho opravdu bylo málo vidět. Možná by navíc neškodila kratší stopáž (tak o dvacet minut), protože občas jsem se začal i nudit. Neustálé trhání hlav sice hororové fandy vždycky potěší, ale když už je jich moc, stane se z toho trošku nudný stereotyp a už jen čekáte, kdo bude další. Když k tomu připočítáte i průměrně ztvárněné monstrum, je jasné, že hodnocení nějak závratné nebude.
Na to že na vytvoření tohoto kousku spolupracovalo tolik zemí, bych očekával alespoň částečné propojení jejich stylů, ale jak se ukázalo, jasně zde dominoval ten americký. Nesmí zde samozřejmě chybět akční vsuvka, která postupně začne převyšovat všechny ostatní aspekty a přesně tohle je prvek, který mě už začíná pomalu unavovat. Jako hororový fanda chci vidět pěkně gradující hororovou atmosféru, houstnoucí napětí a hlavně (nestereotypní) mord scény. To všechno mi nabídnula zhruba první polovina filmu, ta druhá už v sobě měla i jistou dávku komických prvků a „balkánský“ nádech v podobě digitálního monstra (přitom jej má na svědomí Stan Winston – nevěřil jsem vlastním očím), jehož po celou dobu nic nezastaví (ani ocelové dveře) a ve finále jej „přečůrá“ připosraná vědkyně. Zatímco se nám celou dobu představuje jako ultrarychlá mrcha (monstrum), tak ve své poslední scéně je pomalé jak slimák. 
To herecký výkon Toma Sizemoreho byl pro mne milým překvapením. Viděl jsem s ním již několik filmů, ale nikdy mě příliš neokouzlil. Tentokrát byl příjemným okysličením a bezesporu i hlavním tahounem. Scéna v uhelných tunelech se psy patřila k tomu nejlepšímu, co mi film nabídnul, stejně jako scénka z hajzlíku. Je vážně velká škoda, že se většina děje odehrávala v šeru a tmě, protože jinak bych si to „snad?“ užil mnohem více. Samotná pointa (nápad) o vytvoření monstra je opravdu nevšední (leč slovo originální bych zrovna nepoužil) záležitostí a dalo se z toho určitě vytřískat mnohem více. To si ostatně mysleli i sami tvůrci. No a po knize se možná poohlédnu v budoucnu, ale to je zatím ve hvězdách. 

Hodnocení:
50%

Žádné komentáře:

Okomentovat