0-9 (45) A (127) B (183) C (178) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (140) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (57) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

17. 6. 2013

What Ever Happened to Baby Jane? (1962)


Obě sestry se nemusely již od dětství, nyní však mezi nimi vypukne doslova boj o přežití…

Když byly obě sestry ještě malé, byla Baby Jane mnohými označována za zázračné dítě a měla slibně rozjetou kariéru, zatímco Blanche jen tiše záviděla. Když však dospěly a obě se staly herečkami, karta se obrátila. Z Blanche se stala žádaná herečka a Baby Jane hrála jen podřadné role. Jednoho večera však došlo k tragédii (byla to vážně nehoda?) a Blanche ochrnula. I po letech žije se svou sestrou upoutána na invalidní vozík v jejich domě a ta se o ní stará. Jejich vztah se však každým dnem zhoršuje díky nevyrovnané psychice Baby Jane, která začne Blanche týrat nejen psychicky, ale i fyzicky…



Český název: Co se vlastně stalo s Baby Jane?
Režie: Robert Aldrich
Rok výroby: 1962
Délka: 134. min
Země: USA

Hrají:
Bette Davis …………………(Baby Jane Hudson)
Joan Crawford ………………(Blanche Hudson)
Victor Buono ………………..(Edwin Flagg)
Anna Lee …………………….(paní Batesová)
Maidie Norman ………………(Elvira Stitt)
…a další



Vzal jsem si na mušku další z filmů, jejichž jméno figuruje na „seznamu“ 101 hororů, které musíte vidět, než umřete a opět trefa do černého. Další černobílý klenot, který jsem dlouho přehlížel a přitom to byla úžasná podívaná. Především díky skvělým hereckým výkonům obou „rivalek“ Bette Davis a Joan Crawford, které si nic nedarovaly jak na plátně, tak ani v osobním životě. Obě odvedly neskutečnou práci a je opravdu škoda, že ani jedna nedostala Oscara. Tento psychologický thriller/drama nám nabídne neskutečně vygradovanou atmosféru, která mne naprosto vtáhla do děje a těch 134. minut uteklo jako voda.
Především po psychické stránce to byla šupa jako blázen. No ona ta stařena v dětských šatičkách taky magor byla, ale právě tohle nevyrovnané rozpoložení patří ke zlatému hřebu večera. Koho by taky bavilo, starat se o nenáviděnou ségru na vozíku, která má navíc na kontě slušný balík o který jí chcete odlehčit. Která má v pokoji nainstalovaný bzučák a furt otravuje, že má hlad, kterou jste se už jednou pokusili zabít. To samé však platí i pro invalidní Blanche, která v dětství musela žít ve stínu své úspěšnější sestry, dívat se na to, jak jí upřednostňuje otec a když už se konečně stane oblíbenou i vy, najede na vás auto a páteř je v hajzlu. No nenasralo by vás to?
Žárlivost a závist – nejen tyto dvě lidské „vlastnosti“ rozložili nejeden vztah jak sourozenecký, přátelský tak i pracovní. Proto není divu, že pokud se člověk sžírá ve svém nitru byť jen jednou z těchto „dam“, jde lidskost a přátelství stranou. Knihu jsem nikdy nečetl, nicméně věřím, že se Aldrichovi podařil mistrovský kousek – o čemž také svědčí celosvětová popularita. Když jsem si přečetl několik perliček z natáčení a naschválech, které si obě herečky dělaly, docela se divím, že se to režisérovi podařilo ukočírovat. 
Obě hvězdy se však dokázali povznést nad svou rivalitou a alespoň na plátně vypadají božsky (no ke vzhledu bych měl sice připomínky, ale herecký dojem naprosto dokonalý). What Ever Happened to Baby Jane? si tak bezesporu zaslouží tu největší diváckou pozornost a byla by velká chyba, se na něj nepodívat. Můžu jen doporučit a určitě jsem tento film neviděl naposledy.


Hodnocení:
80%

Žádné komentáře:

Okomentovat