0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

4. 6. 2013

Surveillance (2008)


Dcera Davida Lynche rozhodně svému otci tímto filmem ostudu neudělala. Pojďme se podívat na zapadlou policejní stanici, kam přijíždí dvojice agentů FBI, aby zde vyslechla trojici svědků, která přežila řádění brutálních vrahů na prašné silnici…

Dva agenti FBI (Hallaway a Andersonová) jsou vysláni do malého městečka v Nebrasce, aby zde vyšetřili podivná úmrtí, které mají na svědomí brutální sérioví vrazi. Naposledy řádili přímo na jedné ze silnic, kde jako zázrakem přežila hned trojice svědků, kteří byli odvezeni na místní policejní stanici. Agenti se ihned pustí do výslechů, ale jak se brzy ukáže, výpovědi přeživšího policisty, malé dívky a feťačky se v určitých pasážích vůbec neshodují, ba co víc vyplouvá na povrch několik velice zajímavých informací. Rozpoutá se zde podivná „hra“, ve které si nikdo nemůže být jistý, kdo lže a kdo vlastně mluví pravdu…



Český název: Pod kontrolou
Režie: Jennifer Chambers Lynch
Rok výroby: 2008
Délka: 98. min
Země: USA / Německo / Kanada

Hrají:
Bill Pullman………………(Sam Hallaway)
Julia Ormond……………...(Elizabeth Anderson)
Michael Ironside…………..(kapitán Billings)
Pell James………………….(Bobbi Prescott)
Ryan Simpkins……………..(Stephanie)
…a další



Když jsem uviděl v úvodních titulcích, že na filmu spolupracoval i sám David Lynch, byl jsem velice zvědavý, jak si s režírováním poradí jeho dcerka a zda jí do toho i tak trochu nefušoval sám. Když film skončil, nemohl jsem sice na jednu stranu skrýt lehké zklamaní z „profláknutého“ scénáře, kdy ti pozorní odhalí zápletku někde v půlce filmu, ale na druhou stranu jsem se tady ani moc nenudil. Dopomohli k tomu i velice solidní herecké výkony, vybudovaná atmosféra (chaosu, bezcitnosti a lehkého mysteriózna) a dvojice „hodného – zlého“ poldy. Každopádně v tom nevidím žádný „slibovaný“ zázrak, nýbrž lepší průměrný thriller.
Hra na kočku a na myš, kdy se scénárista snaží motat divákovi hlavu několika „příběhy“ – zde různými pohledy při vyprávění trojice přeživších není ničím novým, nicméně jde o osvědčený prvek, který přinutí druhou stranu přemýšlet o ději, který se před ním odehrává. Je však nutno moc neprozrazovat, což se zde podařilo tak napůl. Vnímavější člověk si totiž všimne několika indicií, které vás nasměrují k „velkolepému“ finále, o kterém mnozí tvrdí, že to nečekali. Musím však uznat, že některé odlehčené scény, dialogy výrazně osvěžili jinak houstnoucí dávku napětí. To mělo navrch především v pasáži uprostřed snímku, kde se rozpoutá „masakr“ na silnici. 
Aby se u toho některé slabší povahy neposraly strachy úplně, je zde humorná vsuvka (dvojice policistů), kteří si našli poněkud netradiční zábavu v zastavování kolemjedoucích aut. Oba pánové ze sebe vydali opravdu slušnou dávku hereckého umění a já se u jejich hry na dobrého a zlého opravdu bavil. Určitě víc než oběti. Za poněkud odbytý však považuji úplný závěr. To vážně byli všichni kromě té malé holky tak blbí a hlavně slepí? No asi ano. Mnohé tohle vyvrcholení uspokojilo, ale já prožil zklamání. Přece jenom jsem očekával lepší provedení. 
Dvojice Julia Ormond a Bill Pullman si vedla opravdu dobře a především první zmiňovaná byla v tom „sáčku“ sexy i na svůj věk, ale zdatně jim konkurovala představitelka malé Stephanie, která i přes své mládí předvedla excelentní výkon a v mých očích byla prostě nejlepší. Surveillance tak nakonec nešokoval, jak slibovali nadržené komentáře na internetu, ale ztráta času to taky nebyla. Takové příjemné zpestření jinak hnusného a především deštivého podvečera. 


Hodnocení:
60%

Žádné komentáře:

Okomentovat