0-9 (45) A (127) B (183) C (178) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (140) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (57) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

6. 5. 2013

Vampiros en La Habana (1985)


Havanského trumpetistu Pepita čekají krušné chvíle, protože se stal terčem nejen evropských upírů, ale i chicagského mafiánského kartelu…

Joseph Amadeus von Dracula, známý jako Pepito se v Havaně živí jako trumpetista. O svém původu neví zhola nic, ale jen do doby, než se na něj zaměří dvě upíří skupiny, které touží po získání receptu na vzácný Vampisol (ten údajně umožnuje žít upírům na slunci napořád) a vynalezl jej Pepitův strýc Werner, který jej kdysi na chlapci tajně vyzkoušel a jak se zdá, funguje. Pepito však o ničem nemá ani tušení, má rád muziku a hlavně ženy. Jenže teď má v patách jak klan mafiánských upírů z Chicaga, tak nelítostných zabijáků z Evropy. Když se do toho všeho ještě přimíchá havanská policie, je na hodinu o zábavu postaráno. 



Režie: Juan Padrón
Rok výroby: 1985
Délka: 69. min
Země: Kuba / Španělsko / Západní Německo
Alternativní název: ¡Vampiros en La Habana!

Hrají (hlasy):
Manuel Marín
Margarita Aguero
Frank González
Irela Bravo
Krikor Melikyan
…a další



Strýček Fidel sice zavedl tvrdý režim, ale i přesto dokázali Kubánci natočit několik zajímavých filmů. Tento animovaný kousek patří mezi jedny z nejlepších animovaných parodií všech dob, zvláště pak co se hororové – upírské tématiky týče. Hlavní doménou je tak bezesporu humorná stránka snímku, která si dělá srandu nejenom z upírů či mafiánů, ale i politického systému či havanské policie. Asi nejvíce mne zaujala velice zajímavá gangsterská putika a její „nápojový lístek“. Kromě humoru věnovali tvůrci i velkou pozornost akční stránce, takže se zde dočkáme celé řady přestřelek, honiček a jiných „fightů“, tudíž nuda tady nedostala ani kousek prostoru.
Ponořme se do krás tohoto příběhu, který si na nic nehraje a svým divákům se snaží nabídnout opravdu prvotřídní zábavu. Tvůrci kašlou na mytologii, která se vytvořila okolo upírů a díky tomu nám nabídnou hned několik zajímavých úmrtí těchto krvesajů – teda zde si pánové raději dopřejí elixír Vampisol, který je sice uchrání před sluncem, ale zatím ne napořád. Svou touhu vyvalit se na exotické pláži si tak zatím musí nechat jen ve svých představách. I proto je nalezení a hlavně získání nového receptu tolik důležité. K jejich smůle však jejich nadšení a přání nesdílí obyčejní obyvatelé Havany, ani zvířectvo. 
Díky tomu se dočkáme i několika „lehce zvrácených“ situací – nic pohoršujícího však za tím nehledejte. Kubánci se prostě potřebovali jen trochu odvázat a jejich španělští a němečtí kolegové jim k domu dopomohli mírou vrchovatou. Ještě donedávna jsem o tomto díle režiséra Padróna neměl ani tušení, ale už teď se těším na další pokračovaní (jen tu dvojku ještě někde sehnat). Takže pokud máte rádi hororové parodie, nebo animované kousky určitě na tento filmeček mrkněte. Můžu jen doporučit. 


Hodnocení:
80%

Žádné komentáře:

Okomentovat