0-9 (45) A (128) B (183) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

26. 5. 2013

Razorback (1984)


Carl se vydává do australské buše hledat svou ztracenou ženu. Při svém dobrodružném pátrání narazí kromě nevlídných vesničanů i na obřího hladového kance…
Americká novinářka Beth přijíždí na australský venkov, aby zde natočila reportáž o nelítostném lovení klokanů. Místní vidláci jí však dávají najevo svou nevoli z její přítomnosti a tak se odvážná žena rozhodne potají natočit dění na nedaleké továrně (kde se zpracovává maso z mrtvých zvířat). Už se však nikdy nevrátí a jediná stopa, která po ní zbyde, je její zdevastované auto. Proto se do těchto míst vydává její manžel Carl, který se nemůže smířit s její ztrátou a snaží se najít nějakou stopu. Požádá o pomoc podivného Jakea. Muže, jenž svůj život zasvětil zabíjení divočáků. Ten dodnes tvrdí, že před několika lety odvlekl do buše jeho vnuka obrovský kanec, jakého dosud nikdo neviděl a nedá si pokoj, dokud jej nedostane. Je tedy možné, že Bethy má rovněž na svědomí přerostlé monstrum. Jsou zde však ještě i bratři (majitelé továrny) Dicko a Benny – dva pěkní parchanti, kteří novinářku viděli naposledy živou…



Český název: Kanec / Divočák
Režie: Russell Mulcahy
Rok výroby: 1984
Délka: 95. min
Země: Austrálie

Hrají:
Gregory Harrison …………………(Carl Winters)
Arkie Whiteley ……………………(Sarah Cameron)
Bill Kerr ……………………………(Jake Cullen)
David Argue ……………………….(Dicko Baker)
Chris Haywood …………………….(Benny Baker)
…a další



Zvířecí a monster horory mám velice rád, zvláště pak starší kousky. Takže jsem se po solidním Proie (2010) začal poohlížet po dalších „kančích“ filmech a pár jich našel. Tento kousek jsem viděl kdysi jako malý, ale moc jsem si ho nepamatoval. Proto když jsem na něj po letech zase narazil, byl pro mě „jasnou volbou“. O tom že jde o klasickou průměrnou osmdesátkovou podívanou nemůže být ani pochyb. Pokud člověk nebude čekat žádné zázraky, užije si tuto australskou podívanou tak jako já. Je však potřeba se oprostit od všech předsudků nad tím, že v celé své kráse, divočáka mockrát neuvidíme, takže se musíme spokojit většinou s jeho tlamou. Jak se později ukáže, byl to dobrý tah. Díky tomu měla atmosféra slušný náboj, který se postupem času pěkně stupňoval a to i zásluhou dvojice „retardovaných“ bratří.   
Australská krajina je nádherná, ale tady se jí moc kochat nebudeme. To taky nebylo tvůrčím úmyslem a po seznámení s místní chátrou, kde si IQ dalo šlofíka, se spíše začneme zaobírat, jak je možné, že toho obrovského kance nikdo neviděl, nesbíral stopy, atd. kdybych se však měl zaobírat logikou u všech filmů, tak si neužiju snad žádný. Proto se mi líbilo rozdvojení děje na Jakeovu pomstu a Carlovo hledání ztracené manželky. Když k tomu navíc tvůrci přidali i „halucinogenní“ situace začal jsem si mnout ruce. Navíc se divočák opravdu činí a jeho útoky vůbec nevypadají trapně, ba jde při nich skutečně cítit ve vzduchu stopa napětí. 
Arkie Whiteley tu působí jako nádherná květina mezi pichlavými kaktusy a je škoda, že nedostala více prostoru při finálním souboji. Každopádně nevím - nevím, jestli bych při jejím sprchování omdlel…Ani na výběr ostatních herců si však nemůžu stěžovat. Všichni herci předvedli uspokojivé výkony (po dlouhé době nemám k nikomu žádné výtky) a především David Argue coby blázen Dicko byl naprosto famózní. Razorback tak ani po letech nezklamal a určitě jsem jej neviděl naposledy. Chtělo by to více kančích hororů. 


Hodnocení:
60%

Žádné komentáře:

Okomentovat