0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

12. 5. 2013

Zibahkhana (2007)


„Údajně jde o první pákistánský gore film“, který ovšem moc kvality nepobral.

Skupina teenagerů „tajně“ opouští své domovy pod záminkou studijního výletu, aby se mohli účastnit hudebního festivalu. Celý Pákistán je však zmítán nepokoji, kontaminovanou vodou a především v kraji kudy mají projíždět, se poslední dobou ztratilo mnoho lidí. Oni však nedbají varovaní a vydávají se takzvanou „ďáblovou cestou“ vstříc svému vytouženému cíli. Brzy však nastanou nečekané komplikace a nedostatek benzínu je jejich nejmenší problém. Zanedlouho poznají, že holý život si zachrání jen zázrakem…



Festivalový název: Jatka
Režie: Omar Khan
Rok výroby: 2007
Délka: 77. min
Země: Pákistán / Velká Británie
Alternativní název: Hell's Ground

Hrají:
Rooshanie Ejaz ………………….(Ayesha)
Rubya Chaudhry …………………(Roxy)
Haider Raza ………………………(Simon)
Kunwar Ali Roshan ………………(Vicky)
Osman Khalid Butt ……………….( O.J.)
Rehan ……………………………..(Deewana)
…a další



S „Lollywoodem“ jsem dosud neměl žádnou zkušenost, tedy co se především hororové tvorby týče, přestože mám doma zhruba 10-12 pákistánských filmů. Proto jsem pln očekávání (no především zvědavosti) sáhl po prvním z nich a nestačil jsem zírat. Varováním pro mne mělo být již různorodé hodnocení na internetu, ale na to já moc stejně nedám, takže po celkem zajímavém začátku jsem si říkal, že by to zas až tak špatné být nemuselo. Hudební vložka byla docela zajímavá a popravdě byla asi tím nejlepším, co nám tento film nabídnul.
Ke všemu ostatnímu mám totiž dost velké výhrady. Kvalita obrazu, tedy kamery byla místy úděsná a i přes zřejmě nevelký rozpočet se to dalo rozhodně natočit líp. Především pak scény mimo auto. Roztřepaná kamera, máznutý obraz a chaotický střih však nebyli jediným problémem. Tím dalším byli kupříkladu ochotnické herecké výkony většiny herců (kteří si snad zahráli jen v jednom filmu) a pohledné představitelce dívky Ayeshy nepomohla ani její pohledná tvářička (kupříkladu v pornu by se určitě uplatnila lépe). Takže i zde zazářil snad jen ve své zemi oblíbený herec Rehan. 
Dalším provarem byl i samotný scénář, který byl doslova prošpikován chaotickými situacemi (nebo lépe řečeno by se dalo říci těmi, jenž postrádaly logiku a smysl – kupříkladu přítomnost zombie…). On celkově zřejmě scénárista přesně nevěděl, do jakého hororového odvětví chce svůj výplod umístit. Diváci si jistě povšimnou, že se tvůrci nechali inspirovat kupou známých hororových filmů a pro své dílo si vypůjčili hned několik nápadů (podobných scének, kupříkladu Texaský masakr motorovou pilou), které ale díky jejich neumu vypadaly dost podivně. Především pak maník s hadrou přes ksicht pobíhající s řemdihem po lese. 

Abych ovšem režisérovi jen všechno nevytýkal, tak místy se tu skutečně objevil náznak ponuré atmosféry. Ten však vždy za krátký okamžik zmizel. Dále tu máme možnost slyšet i několik humorných dialogů / situací a i krve tu bylo dost. Jenže ani ta nezachránila jinak dost podprůměrné gore efekty od toho, abych tomu dal alespoň průměrné hodnocení. K dobru jim však přičtu krátkou stopáž, protože kdyby to mělo trvat třeba dvě hodiny, tak jsem se na to ani nedodíval. Možná se najdou tací, kterým se tohle bude líbit, ale já už to znova vidět nepotřebuju. 


Hodnocení:
40%

Žádné komentáře:

Okomentovat