0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

26. 5. 2013

New Daughter, The (2009)


Kevin Costner musí přijít na kloub tomu, proč se po přestěhování do nového domu rapidně změnilo chování jeho dcery dřív, než bude pozdě…

Spisovatel John se krátce po rozvodu odstěhuje i s dětmi do pěkného domku (který stojí na samotě) v Jižní Karolíně. Zatímco on se snaží stmelit rodinu, jak jen nejlépe umí, jeho děti proto nemají pochopení. Především pak jeho dospívající dcera Louisa, která raději chodí do lesa ke staré indiánské mohyle, než aby si hrála se svým bratrem či pomáhala otci. Ten jí její výlety zprvu trpí, ale jen do chvíle než se rapidně změní její chování a kolem domu se začnou dít divné věci. Jak se zdá realitní agent zapomněl novému majiteli říct, že toto místo a především samotná mohyla mají velmi pochmurnou minulost…



Český název: Nová dcera
Režie: Luiso Berdejo
Rok výroby: 2009
Délka: 108. min
Země: USA

Hrají:
Kevin Costner ……………….(John James)
Ivana Baquero ……………….(Louisa James)
Gattlin Griffith ……………….(Sam James)
Samantha Mathis ……………..(Cassandra Parker)
Erik Palladino …………………(Ed Lowry)
…a další



Říkal jsem si, hraje tam Costner, půjde o mysteriózní horor, to by nemuselo být špatné. Taky jsem si zprvu tenhle film jakžtakž užíval, prostředí vypadalo slušně a já se těšil, jakou roli v tom všem bude hrát ona mohyla. Jenže tvůrci všechno posrali tím, že nám ukázali ony (polobohy) moc brzo a já měl po náladě. Pak už jsem jen více méně znuděně seděl a čekal, kdy bude konec. Atmosféra totiž místy neskutečně stagnovala, napětí si větší polovinu filmu vzalo náhradní volno a herecké výkony obou dětských protagonistů taky dost průměrné. Kde originalita moc příležitosti nedostane, tam to ani Kevin nezachrání.
I proto byla velká škoda, že se prokrvení dostavilo až téměř na konci. Jenže vzhledem k tomu, že stopáž byla na můj vkus zbytečně moc dlouhá, jsem to v polospánku málem ani nepostřehl. Konečně se hlavní hrdina přestal courat po baráku a nastala řežba. Akce ala Pád do tmy (tentokrát však o dost horší), určitě potěšila, jenže si to chtělo trošku víc pohrát s efekty a maskami nestvůr. Ono neopren a gumová maska moc nevyděsí. Všechno tak musel zachraňovat hlavně zvukový doprovod, který alespoň tu a tam naježil chloupky na ruce, výkřikem či vrčením. 

Povídku Johna Connollyho, která údajně sloužila jako předloha ke scénáři, jsem nečetl, takže nemohu soudit, zda si s tím scénárista skutečně pohrál, nebo jak tvrdí mnozí, film s předlohou moc společného nemá. Nebylo by to však poprvé, co filmaři totálně posrali kvalitní knihu (povídku, román). I sám velký Kevin Costner zahrál již mnohem lépe a tady mi přišlo, že ho to vlastně ani moc nebaví. Zřejmě si byl vědom „kvalit“ tohoto díla (jako celku) a tak aby si neudělal ostudu, předvedl alespoň průměrný výkon.
The New Daughter tak navždy zůstane v mých očích jen další průměrnou podívanou, která sice měla jistý potenciál díky slibované mysteriózní zápletce, ale díky nešikovnosti tvůrců se z toho stala taková „jednohubka“, kterou stačí vidět jen jednou. Žádný silný okamžik, pro který by stálo za to vidět ho vícekrát, jsem tady nezaregistroval. 


Hodnocení:
50%

Žádné komentáře:

Okomentovat