0-9 (45) A (128) B (183) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

28. 4. 2013

House at the End of the Street (2012)


Další strhující a dech beroucí psychothriller…Tedy alespoň tohle slibovali tvůrci, ale bohužel to do něj mělo hodně daleko!!!

Sarah se společně s dcerou nastěhují do nového domu. Chtějí tady začít od znovu, protože poslední dobou byla jejich vzájemná komunikace na bodu mrazu. Všechno se zdá být v pohodě, ale brzy zjistí, proč byl jejich dům tak levný. V sousedním domě totiž došlo před časem k brutálním vraždám, kdy psychicky narušená dívka zabila své rodiče a poté zmizela v lesích. Nyní tam žije jen jejich syn Ryan, který se straní společnosti. Nikdo netuší proč, ale poté co s ním naváže Elissa přátelský vztah, začne napovrch vyplouvat děsivé tajemství…



Český název: Dům na konci ulice
Režie: Mark Tonderai
Rok výroby: 2012
Délka: 101. min
Země: USA / Kanada

Hrají:
Jennifer Lawrence ………………..(Elissa)
Elisabeth Shue ……………………(Sarah)
Max Thieriot ………………………(Ryan)
Gil Bellows ………………………..(Weaver)
Eva Link ……………………………(Carrie Anne)
…a další



Jelikož jsem si před zhlédnutím filmu o něm zjistil pár informací a přečetl několik komentářů, nečekal jsem od něj nic víc, než že půjde o další tuctový psychothriller s provařenou zápletkou a ani jsem se moc nemýlil. Popravdě jsem byl nakonec spíše zklamán, protože mne tu nezaujalo skoro nic. Tonderai to projel na plné čáře, nedokázal z toho vymáčknout prakticky vůbec žádnou šťávu – atmosféra byla pěkně nemastná neslaná, napětí aby tu člověk hledal pod mikroskopem a o hororový žánr to zavadilo jen opravdu málo (zřejmě omylem). Po celou dobu jsem očekával, kdy se konečně začne něco dít, kdy to tvůrci rozbalí, tak jako na začátku, ale když naběhly závěrečné titulky, bylo mi jasné, že jediným pozitivem tak zůstane herecké obsazení – Elisabeth Shue i Jennifer Lawrence měly co dělat, aby alespoň trochu zachránily jinak dost podprůměrnou podívanou od označení odpad.
Úplně vidím plakáty v kinech a na nich tučným napsáno „Do patnácti let NEPŘÍSTUPNO!!!“ – přitom to byl vlastně jen takový naoko drsnější romantický filmeček, u kterého se v klidu můžete vyspinkat do růžova, protože o nic důležitého nepřijdete. Erotika žádná, vraždy mimo kameru a krev tu taky skoro žádná není. Jen naše hrdinka Elissa asi často čuměla na seriál MacGyver, důvtip ji ve stresových okamžicích nechyběl, jen toho rozumu v jiném směru taky moc nepobrala. O čemž nás přesvědčí hned v několika situacích. Scénárista chtěl sice zamachrovat několika rádoby zvraty (ve kterých se to měla blýskat napětím), ale místo toho má divák šanci sledovat jen další nevydařenou přehlídku klišé a tuposti. 

Přitom samotná prvotní myšlenka nebyla zas až tak špatná, kdyby kameraman odvedl pořádnou práci a hned v jednom z prvních záběrů neodhalil totožnost toho, kdo vraždí. Přestože se potom šikovný střihač všemožně snažil zachránit nemožné a nabídnout nám pěknou vizuální podívanou, alespoň co se některých akčnějších a hlavně dramatických chvilek (honiček) týče, zázrak se nakonec nekonal. Pokud nenajdu vzájemnou symbiózu s vytvořenou atmosférou (když už ne s dějem) během prvních několika minut (okamžiků), později se to už těžko dohání. Někdy se sice podaří tvůrcům doslova vypotit strhující finish, ale tento kousek se k nim nepřidal. 


Hodnocení:
40%

Žádné komentáře:

Okomentovat