0-9 (45) A (128) B (183) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

7. 4. 2013

R.S.V.P. (2002)


Jak se stát geniálním vrahem? Stačí si pozvat pár známých a nenápadně je odkráglovat…

Tato černá komedie se nese v „duchu“ detektivního románu Agathy Christie „Deset malých černoušků“. Nadešel ten správný čas uspořádat divokou pomaturitní párty. Zvláště když nám bohatý strýček zapůjčil svůj luxusní byteček. Přesně tohle má v plánu dvojice studentů, kteří na ní pozvou několik svých známých. Akce plná alkoholu, drog a sexuálního jiskření má však jednu vadu na kráse. Zatímco Nick se naplno věnuje svým hostům, Jimmy jaksi nedorazil, což se moc nelíbí jeho dívce Jordan. Když navíc začnou postupně odcházet (nebo lépe řečeno) mizet jednotliví účastníci této podivné akce, začne být cosi v nepořádku…



Slovenský název: Umenie vraždiť
Režie: Mark Anthony Galluzzo
Rok výroby: 2002
Délka: 100. min
Země: USA

Hrají:
Jason Mewes ………………..(Terry)
Rick Otto …………………….(Nick)
Glenn Quinn ………………….(Prof. Hal Evans)
Brandi Andres ………………..(Jordan)
Majandra Delfino……………...(Callie)
…a další



Na tento film jsem narazil zcela náhodou a po jeho skončení jsem nestačil zírat, co všechno je vůbec možné natočit. Viděl jsem už spoustu nejrůznějších paskvilů a podivných filmů, ale tenhle by bezesporu vévodil předním příčkám (zvláště pak té druhé kategorie). Už od prvních minut mi bylo jasné, že se tady asi nějak zvlášť závratného scénáře nedočkáme, když vám většina herců přijde totálně sjetá v každé scéně. No není ani divu, když zde jednu z hlavních rolí dostal Jason Mewes. No a právě on je asi tím jediným (když nepočítám pohlednou Brandi Andres) světlým bodem v tomhle maglajzu.
Ono chodit na přednášky profesora Hala vám taky moc klidného spaní nepřidá, zvláště když vám neustále vtlouká do hlavy, že každá vražda je svým způsobem umění, zvláště jste-li sériový vrah a dokážete vše s přehledem synchronizovat (nejlépe zabít co nejvíc lidí v jednom domě), tak aby si toho nikdo nevšiml. Takže už jistě tušíte, kamže se bud děj ubírat dále. Jenom mi pořád vrtá hlavou, proč se zde nachomýtli i takové hvězdy jako Jonathan Banks a Grace Zabriskie. Můžeme zde vidět poslední filmovou roli Glenna Quinna, protože herec téhož roku (2002) zemřel na předávkování heroinem.

Celý příběh je však dost postavený na hlavu. Tedy co se složitosti scénáře týče (ten byl opravdu jednoduchý - hlavní zápletka), ale jinak si opět troufám tvrdit, že museli být všichni, kdo spolupracovali na tomto filmu totálně sjetí. Jinak si nedokážu vysvětlit, proč tohle někdo vůbec vypustil do světa. Dialogy jsou děravé jak ementál, atmosféra téměř nulová, napětí se tu ukáže tak v jedné scéně – možná dvou, herecké výkony (zhulené), kamera a střih chaotický (možná si u toho předávali jointa…).

Náš vrah to bral pěkně hopem, „klátil“ jednu oběť za druhou jako smyslu zbavený, aniž by si toho kdokoliv všimnul. Tedy způsoby měl opravdu rozmanité, ale nečekejte, že něco pořádného uvidíte. Většina se totiž odehraje vždy mimo záběr kamery, takže si to podstatné musíme domyslet každý sám. A proč to vlastně dělal? Jaké k tomu měl důvody? To se dozvíte, pokud se „dožijete“ závěrečných titulků. Ale varuju vás, nečekejte žádné zázraky…

Hodnocení:
30%

Žádné komentáře:

Okomentovat