0-9 (45) A (127) B (183) C (178) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (140) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (57) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

7. 4. 2013

Joy Ride (2001)


Nedělejte si prdel z chudáků kamioňáků, nemusí se vám to vyplatit! Zvláště když si vystřelíte z psychopata…

Lewis Thomas vyzvedne po cestě za svou kamarádkou Vennou v Salt Lake City svého bratra z vězení a pokračují dále do Colorada. Všichni tři se pak mají vydat na cestu domů do rodného města. To by ovšem problémový bratr Fuller nesměl mít debilní nápad, koupit CB rádio a dělat si po cestě prdel z nadržených kamioňáků. Během svého vysílání se na jejich frekvenci ozve hlas jistého Rustyho Naila a Lewis s ním začne „ženským“ hlasem flirtovat. To co však měl být pouhý žert, se brzy promění v jejich nejhorší noční můru, protože z jejich „oběti“ se vyklube psychicky narušený maniak, který je začne ve svém černém kamionu pronásledovat napříč celými státy…



Český název: Jízda do pekel
Režie: John Dahl
Rok výroby: 2001
Délka: 97. min
Země: USA

Hrají:
Steve Zahn ……………………(Fuller Thomas)
Paul Walker ………………….(Lewis Thomas)
Leelee Sobieski ………………(Venna)
Jessica Bowman ………………(Charlotte)
Matthew Kimbrough…………..(Rusty Nail)
…a další



Mám docela rád tyhle ty hororové Road movie ala původní Stopař, ale jen málo která z nich dosahuje jeho kvalit a i zde jde pouze o průměrnou záležitost, u které jsem nejvíce postrádal pořádnou dávku napětí. Je sice pravdou, že jsem tu narazil na několik ponurých momentů, ale nějak zvlášť jsem z toho odvařený nebyl. Chyběla mi větší tvrdost záporné postavy, jen s honičkou v poli se už opravdu nespokojím. Je z toho sice cítit ona potřebná bezmocnost hlavních postav, ale i zde jsem narazil na spoustu „klišé“, které jsem už viděl někde jinde. Všudypřítomná blbost a naivita po čase omrzí a vy tak přece jenom očekáváte nějaký zlom (něco nového), co jsme nikde jinde ještě neviděli, jenže tady se toho bohužel nedočkáme. Ani to, že  Leelee nenosí pod tričkem podprsenku, už toho moc nezachrání. Navíc rovněž nemám rád happyendy, takže i tady v mém případě tvůrci neobstáli.
Přitom nápad s „autorádiem – vysílačkou“ kterým mluví řidiči kamionů, či takové ty domácí (viz. Prcičky 2) nemusí být zrovna špatným námětem a dá se díky nim dozvědět spousta zajímavých věcí (aniž by o tom člověk na druhé straně drátu třeba věděl). Tady to všechno rozpoutalo zuřivé běsnění narušeného řidiče, nebo lépe řečeno postavy za volantem, protože v průběhu téměř celého snímku slyšíme jen jeho hlas (který mu propůjčil Ted Levine). Teprve ke konci filmu uvidíme obrysy herce Matthew Kimbrougha. Skrytá vrahova identita – to je však nápad, který se mi opravdu zamlouvá, jenže je potřeba si s ním pořádně pohrát.


Přitom pustá krajina, několik osamocených benzínek a zavšivené motely nabízeli tolik možností, které zůstaly nevyužity. A myslím si, že to nebyla otázka peněz, ale nedostat scénáristovy představivosti. Chtělo to více vražd, lekaček a hlavně vložit více napětí do honiček. Takhle mi to přišlo, jakoby to celé nemělo být přístupné jen do dvanácti let. Steve Zahn a Paul Walker se sice snažili svými výkony alespoň trochu oživit onu místy trochu nezáživnou podívanou, ale kromě holých zadnic předvedli taky jen průměrné herecké výkony a přitom mají oba navíc.

Hodnocení:

60%

Žádné komentáře:

Okomentovat