0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

28. 4. 2013

Being, The (1983)


Z toxického odpadu vzniklo další krvechtivé monstrum, které dostane chuť si „zašpásovat“ s obyvateli nedalekého městečka…

V malém městečku se začnou za záhadných okolností ztrácet jeho obyvatelé a na místě činu zůstává jen toxický sliz. Detektiv Lutz si s tím zprvu neví rady a počet obětí začne rapidně narůstat. Vědec Garson Jones se zprvu snaží vyděšené lidi přesvědčit (ujistit), že s tím nemá nic společného nedaleká skládka toxického odpadu, ale když se na scéně objeví děsivé zmutované monstrum, přidává se k detektivovi, aby ho společným úsilím zastavili jednou provždy. 



Režie: Jackie Kong
Rok výroby: 1983
Délka: 82. min
Země: USA

Hrají:
Martin Landau ………………..(Garson Jones)
Bill Osco ………………………(Detektiv Mortimer Lutz)
Marianne Gordon ……………...(Laurie)
Ruth Buzzi ……………………..(Virginia Lane)
José Ferrer ……………………..(major Gordon Lane)
…a další



Občas není od věci si k nedělnímu obědu pustit nějaké to odpočinkové scifi-hororové béčko, u jehož děje nemusíte moc přemýšlet, stačí se jen dívat a bavit se. Přesně takové pocity mám z tohoto filmu, který ve mně sice nezanechalo bůhvíjak úžasné pocity, ale alespoň jsem se u něj nenudil. Scénář je přímočarý, takže jeho hlavní náplní je dostatečný počet mord scén, gore a „strhující“ finále. Již od prvních minut je divákovi jasné, že efekty sice nepatří do kategorie těch „zázračných“ nicméně jsou udělány především v humorném duchu. Pro režiséra Konga to byla navíc prvotina, takže se bezhlavě nepouštěl do žádné divočiny, což se mu dle mého celkem povedlo.
Pokud divák překousne fakt, že monstrum není téměř po celou dobu vidět celé a on se tak musí spokojit pouze s pařáty si zubatou čelistí, má vyhráno a nebude rozezlen. U většiny osmdesátkových béček s podobným obsahem se však pracuje s podobnou šablonou a tak jen záleží na síle zvyku. Vedlejší postavy mizí ze scény dřív, než se stačily ohřát a dalším pozitivem je to, že se zde člověk nemusí zdržovat se zbytečnými dialogy. Jen to občasné natahovaní některých scén mi trošku pilo krev. Ponurá atmosféra však nakonec zvítězila na plné čáře a i přes některé nedostatky tentokrát nebudu tvůrcům zbytečně nadávat za nepříliš kvalitně zpracovanou podobu monstra. 

Na některé pasáže však jen tak rychle nezapomenu, jako třeba na návštěvu autokina. Nejde jen o onu přítomnou nahotu, ale především o následující krvavou lázeň a dva vyhulence. Když k tomu přidám i poslední pohled před smrtí na bijící srdce, bylo mi jasné, že tomuhle prostě musím dát alespoň průměrné hodnocení. Finální poletování vzduchem mi sice přišlo dost komické a celkově ten závěr byl z kategorie těch slabších, ale ani to už neubralo na mém celkovém prožitku. Jen někteří jedinci nemuseli tak zbytečně přehrávat. Každopádně rada na závěr: Na tohle by se určitě neměli dívat milovníci čtyřnohých kočiček!!!


Hodnocení:
60%

Žádné komentáře:

Okomentovat