0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (293) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

20. 4. 2024

Boogeyman, The (2023)

Rob Savage se tentokrát rozhodl natočit film o bubákovi podle krátké povídky samotného Kinga…

Psychoterapeut Will se jen těžko vyrovnává z nedávné smrti své ženy, stejně jako jeho dvě dcery. Starší Sadie i mladší Sawyer se právě vrací zpět do školy, když se v jeho ordinaci objeví zdrcený muž Lester, který se mu svěří se svými problémy. Nedávno za podivných okolností zemřeli jeho děti a všichni jej podezřívají z jejich vraždy. Vypráví mu o divném stvoření žijícím ve tmě, které se živí strachem a utrpením svých obětí. Will mu nevěří, a když kontaktuje policii, muž spáchá v jejich domě sebevraždu. Zanedlouho jejich dům začne pokrývat divná plíseň a Sawyer začne tvrdit, že viděla pod svou postelí podivného bubáka. Sadie začne pátrat v minulosti neznámého muže a pomalu tak odhaluje hrůznou pravdu o tvorovi, který nyní hodlá zničit její rodinu…



Český název: Kostlivec

Režie: Rob Savage

Rok výroby: 2023

Délka: 99 min

Země: USA

 

Hrají:

Sophie Thatcher...(Sadie Harper)

Vivien Lyra Blair...(Sawyer Harper)

Chris Messina...(Will Harper)

Marin Ireland...(Rita Billings)

Madison Hu...(Bethany)

David Dastmalchian...(Lester Billings)

...a další


Filmů inspirovaných Kingovou krátkou povídkou existuje jen pár, takže jsem byl zvědavý, jak se s tím Savage popasoval. Viděl jsem už totiž od něj jak Host tak Dashcam, a tak nějak jsem tušil, že žádný velký zázrak se konat nebude a taky tomu tak bylo. Tento režisér nikdy mezi moje velké oblíbence patřit nebude, jeho styl mi moc nesedí, ale musím uznat, že tentokrát dokázal natočit alespoň průměrnou podívanou, která sebou přinesla i pár slušných scén a momentů. I nějaká ta lekací scéna by se tu našla.

 

Co se atmosféry týče, tak začátek filmu se docela povedl. Dramatický úvod a sebevražda neznámého muže dokázali navnadit a tentokrát mi ani moc nevadily „dětské hrdinky“. Obě mladé herečky předvedly, jakžtakž snesitelné výkony, okořeněné o několik bububu momentů. Dokud se pracovalo jen s náznaky (stíny) bylo to fajn, jakmile se ale bubák ukázal v celé své kráse, bylo zaděláno na průser. Naštěstí se před kamerou moc často neobjevovalo, nebudu-li počítat digitální přestřelku (u pasti) a závěrečné hořící finále.

 

Podobných filmů o bubácích ve skříni nebo pod postelí či ve sklepě už však existuje tolik, že tohle téma mě už prostě moc nebere. Jako dalo se na to podívat, ale žádné veledílo to tedy nebylo. Chtělo to prostě pořádně přitlačit na pilu a divákům nabídnout i nějakou tu oku lahodící scénu, na kterou by hned po skončení filmu nezapomněl, ale ani to se tady nestalo. Což znamená, že průměrné ohodnocení tomu dám, ale vidět znovu už to asi nepotřebuju.


Hodnocení:

50%

Žádné komentáře:

Okomentovat