0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (293) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

14. 4. 2024

Cobweb (2023)

Ne všichni rodiče jsou „svatí“ – někteří skrývají děsivá tajemství, jiní se vás snaží před něčím až šíleně chránit, nebo dokonce vás můžou chtít i zabít…

Peter je plachý osmiletý chlapec, který je svými přísnými rodiči Carol a Markem držen dost zkrátka a navíc je ve škole šikanován svými spolužáky. Jednoho večera začne slyšet podivné zvuky za zdmi svého pokoje a začne k němu promlouvat i tajemný dívčí hlas. Rodiče mu nevěří a vše přisuzují jeho bujné fantasii a jediná kdo má o něj skutečně strach, je jeho učitelka slečna Devine. Hlas Sarah mu však začne vyprávět děsivé historky o minulosti jeho rodičů a napovrch vyplují strašlivá tajemství, která se nikdy neměl dozvědět. Peter bude muset dilema, na kterou stranu se má přiklonit a zda může Sarah věřit vše, co mu tvrdí. Pravda je však mnohem děsivější…



Český název: Pavučina

Režie: Samuel Bodin

Rok výroby: 2023

Délka: 88 min

Země: USA / Bulharsko

 

Hrají:

Woody Norman...(Peter)

Lizzy Caplan...(Carol)

Antony Starr...(Mark)

Cleopatra Coleman...(slečna Devine)

Luke Busey...(Brian)

Aleksandra Dragova...(Sarah)

...a další


Absolutně jsem neměl tušení, do čeho jdu, protože jsem si dopředu nezjišťoval vůbec žádné informace o tomto filmu. Příběh měl zpočátku zajímavý leč ne zrovna originální náboj (myšlenku), která dokázala dostatečně upoutat mou pozornost. A to i přesto, že filmy v nichž hraje hlavní roli malé děcko, zrovna dvakrát nemusím. Šikanovaný chlapec to neměl moc lehké ani doma a na jeho rodičích bylo něco divného, již od samého počátku. Tvůrci dokáží diváka dost dlouho udržet v nejistotě, zda je hlas za stěnou skutečný, nebo jde vážně jen o fantasii malého kluka.

 

Dozvíme se něco o minulosti místa, kde se děj odehrává i o samotných rodičích. Pořád jsem si tak nějak říkal, co se z toho nakonec vyklube, ale finální odhalení na mě moc velký dojem neudělalo. Podobná zápletka tu už byla několikrát a mnohem lépe zpracována. Navíc si dost dlouho musíme počkat, než drama vystřídá i pár hororových prvků. Atmosféra houstla, rodinná večeře byla startovacím motorem k „lepším zítřkům“, dojde i na nezvané hosty ve zvířecích maskách – jejichž osud nikoho moc mrzet nebude.

 

No a zároveň přišlo i velké odhalení cože (nebo kdo) se skrývá za zdmi domu. To už tak velká sláva nebyla. Nevím, jestli byl menší rozpočet, nebo byl záměr tvůrců jen několikrát ukázat znetvořenou tvář monstra (dlouhé vlasy a pařáty), ale když už k tomu došlo, musel jsem se jen mrzutě ušklíbnout. Tohle mělo být co? Sestra Gluma z Pána prstenů a ještě řádně nevydařená? Protože v každém záběru vypadala úplně jinak…Ne tohle se vůbec nepovedlo a zároveň mi to zhnusilo i celkový pohled na do té doby jakžtakž slušný film. Navíc si nešlo nevšimnout, že tu celá řada věcí/situací nedávala moc smysl. Bohužel jde jen o obyčejný průměr, který znovu vidět nepotřebuji.


Hodnocení:

50% 

Žádné komentáře:

Okomentovat