0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (293) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

1. 1. 2023

Halloween Ends (2022)

Finální zúčtování Laurie a Michaela Myerse? Možná, ale moc povedené tedy zrovna nebylo.

Uběhli již téměř čtyři roky, co Michael Myers brutálně zavraždil Karen a spoustu dalších obyvatel Haddonfieldu. Poté se vypařil jak pára na hrncem, ale Laurie je stále přesvědčena, že se jednoho dne vrátí. Mezitím si v městečku koupila nový dům, kde bydlí společně s vnučkou Allyson. Ta se již oklepala ze smrti svých rodičů a pracuje jako zdravotní sestra. Dokonce se znovu zamilovala – do místního podivína Coreyho, mladíka, který má stejně jako její rodina temnou minulost. Před pár lety totiž zavinil smrt malého chlapce, kterého hlídal a od té doby mu místní nemůžou přijít na jméno. A je to právě Corey, který objeví tajemství, jenž se již dlouhou dobu skrývá v místní kanalizaci. Michael Myers nezemřel ani neodešel, jen se skrýval a čerpal novou sílu, aby znovu rozpoutal krvavá jatka v ulicích Haddonfieldu a tentokrát bude mít i stejně posedlého následovníka. Laurie čeká rozhodující bitva nejen o svůj život, ale zároveň musí získat zpět přízeň své vnučky, které rovněž hrozí smrtící nebezpečí…



Český název: Halloween končí

Režie: David Gordon Green

Rok výroby: 2022

Délka: 111 min

Země: USA

 

Hrají:

Jamie Lee Curtis...(Laurie)

Andi Matichak...(Allyson)

James Jude Courtney...(Michael Myers)

Rohan Campbell...(Corey)

Will Patton...(Frank Hawkins)

...a další


Když v roce 2018 natočil David Gordon Green první díl této trilogie, byl jsem hodně zvědavý, jak se s tématem Halloweenu popasuje. Nikdy jsem nebyl žádným zarytým fandou série ani Michaela Myerse, ale za to Jamie Lee Curtis jsem měl hodně rád. Ukázalo se, že jde o lehce nadprůměrnou záležitost (dal jsem tomu tehdy 60%) a další dva díly jsem si tedy nehodlal nechat ujít. Jenomže když v roce 2021 přišel film Halloween zabíjí, dostavilo se první zklamání. Postava Laurie byla odsunuta do pozadí a kromě povedených masakrů hasičů a staré černošky a jejího manžela (která to záhadně přežila a objevila se i zde), mě to vlastně ani moc nebavilo. Nebýt návratu některých postav z minulosti, nedal bych tomu ani to průměrné ohodnocení a tak jsem doufal, že trojka přijde s něčím výjimečným.

 

To se ale nestalo. Halloween Ends je bezesporu nejhorším dílem celé trilogie a to po všech stránkách. Obrovské zklamání započalo už jen tím, že uběhne skoro 40 minut, než se Michael objeví poprvé na obrazovce. Celou dobu jsem si říkal, jestli si tvůrci z nás udělali jen srandu, nebo to myslí vážně. Místo toho sledujeme jakési romantické drama mezi vnučkou a usvědčeným mladým vrahem, který to v hlavě nemá zrovna v pořádku a kterého celé městečko nesnáší a dělá si z něj srandu. Ten borec mě popravdě absolutně nezajímal a jeho cestu ZLA jsem mu taky nezbaštil. Proměna v chladnokrevného vraha, který se chce vyrovnat místní legendě – dokonce se s ním i popere o Michaelovu masku, no nevím, čekal jsem něco mnohem víc. Vždyť i ta partička výtržníků byla naprosto lichá – profackovala by je i osmdesátiletá babička…

 

Naštěstí si to kultovní zabiják ke konci rozmyslel a z té smradlavé stoky vylezl. Moc paseky sice nenadělal, ale pár mrtvých si na své konto připsal. Důchodcovský souboj v kuchyni se mi docela líbil, ale chtělo to větší grády. Čekali jsme na to tak dlouho, ale těch pár minut bylo jen chabou náplastí. Jamie Lee Curtis zachraňovala situaci, protože dostala více prostoru než minule, ale vůbec se jí nedivím, že prohlásila, že tohle bylo už naposledy, co ztvárnila postavu Laurie.

 

Halloween Ends tak dle mého není moc povedenou tečkou tohoto příběhu a mé očekávání bylo daleko větší. Vyložená katastrofa to nebyla, ale prosím nechce už našeho tichého zabijáka Myerse spát v klidu napořád. Už si vážně zaslouží odejít na zasloužený odpočinek jednou provždy.


Hodnocení:

40% 

Žádné komentáře:

Okomentovat