0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (293) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

29. 1. 2023

Menu, The (2022)

Menu o několika chodech, v němž důležitou roli hrají i samotní konzumenti…

Milovník jídla a velký fanoušek světoznámého šéfkuchaře Slowika Tyler, se konečně dočkal pozvání na soukromý ostrov, na kterém se nachází vyhlášená restaurace Hawthorn. Jeho přítelkyně se s ním však nedávno rozešla a tak na tento kulinářský a degustační zážitek vezme mladou dívku Margot, se kterou se nedávno seznámil. Společně s několika dalšími pozvanými hosty (mezi kterými nechybí filmová hvězda, boháči, známá kritička nebo obchodní partneři) se nemůže dočkat tajemného menu o několika chodech. Šéfkuchař a jeho tým si tentokrát připravili opravdové delikatesy, ale zároveň i nejedno nemilé překvapení pro své hosty. Jedinou vadou na kráse je totiž Margot, s jejíž přítomností se nepočítalo a tak nějak nezapadá do dnešního programu…



Český název: Menu

Režie: Mark Mylod

Rok výroby: 2022

Délka: 107 min

Země: USA

 

Hrají:

Ralph Fiennes…(šéfkuchař Julian Slowik)

Anya Taylor-Joy...(Margot)

Nicholas Hoult...(Tyler)

Hong Chau...(Elsa)

Reed Birney...(Richard)

Judith Light...(Anne)

Janet McTeer...(Lillian)

...a další


Nebudu nějak mlžit, ale od tohoto filmu jsem očekával přece jenom něco trošku jiného, než se mi nakonec dostalo. Tím však nechci říct, že by si režisér Mylod vedl nějak špatně. Shlédl jsem trailer, ale jinak jsem si dopředu nezjišťoval žádné informace, abych se nepřipravil o nezapomenutelný zážitek, který se ovšem dostavil v poněkud odlišné formě, než jsem plánoval. Samotná pointa filmu nebyla špatná, ale jako milovník hororového žánru jsem musel v první řadě překousnout, že se to o horor otírá jen velmi ale velmi okrajově a spíš jde o společenskou a kulinářskou satyru – černou „komedii“ jak byl orazítkován tento film na internetu.

 

Jako mě ke štěstí stačí i dobrá svíčková nebo gulášek s šesti knedlíky, ale rád se někdy podívám i na nějaký ten pořad o vaření či sám okusím nějakou tu exotickou či evropskou kuchyni. Žabaři typu Babica, Hruška a spol se můžou jít zahrabat a zřejmě i Pohlreich či Forejt můžou blednout závistí, jaký je filmový Julian Slowik kabrňák a jak umí každý chod okomentovat. Z nabízených pokrmů bych se sice asi ani já moc nenajedl (stejně jako hlavní hrdinka), ale tak nevypadalo to žrádlo zas až tak špatně.

 

Jiná kávička už bylo samotné dusné prostředí a postupný nátlak, který šéfkuchař naservíroval pro své hosty společně s jídlem. Místy měl tento příběh docela slušnou atmosféru a kdyby se pořádně přitvrdilo, byl bych spokojený i já. Nějaký ten uříznutý prstík, prostřelená hlava, nebo utopený cápek – to je však jen slabá náplast. Alespoň že ty herecké výkony byli až na pár výjimek docela solidní. Ralph Fiennes si nevedl vůbec špatně, jeho šikmooká kolegyně rovněž tak, ale nejvíc se mi líbila samozřejmě představitelka hlavní hrdinky Anya Taylor-Joy. Začínám mít pro tuhle ženskou docela slabost. Během pár dní je to už třetí film, ve kterém se objevila a je pořád lepší a lepší.

 

Mé chuťové i konzumní pohárky byli uspokojeny tak napůl. Menu není špatný film, jen je prostě jiný – nabídne pár velmi slušných momentů, ale jako celek v mých očích neobstál. Něco tomu prostě chybělo. Takže odcházím rozladěn jako Margot, akorát nemám cheeseburger v ruce.


Hodnocení:

60%

Žádné komentáře:

Okomentovat