0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (293) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

6. 2. 2023

Cabin by the Lake (2000)

Každý spisovatel či scénárista má svůj vlastní „trik-recept“ k čerpání inspirace. Hlavní hrdina tohoto filmu má ze všeho nejraději vraždění… 

Spisovatel Stanley žije v chatě u jezera, kde čerpá inspiraci k psaní scénářů. Co na tom, že většina filmů jsou braky, hlavně když mu to vynáší. Na svou práci však potřebuje klid a neustálé rušení své agentky, ho dokáže pořádně vytočit. Má to však jeden háček – Stanley pro svou inspiraci potřebuje detailní pozorování hrůzy a děsu a jelikož je tak trochu psychopat, rád unáší mladé ženy a dívky, které následně několik dní drží v zajetí a poté je za pomoci závaží hodí do jezera. Kde následně každý den chodí kontrolovat svou „zahradu“ a mrtvé ženy aranžuje k obrazu svému. Jeho poslední obětí se má stát mladá Mallory, jenomže tato dívka nehodlá prodat svou kůži lacino… 



Český název: Srub u jezera

Režie: Po-Chih Leong

Rok výroby: 2000

Délka: 91 min

Země: USA / Kanada

 

Hrají:

Judd Nelson...(Stanley)

Hedy Burress...(Mallory)

Michael Weatherly...(Boone)

Susan Gibney...(Regan)

Bernie Coulson...(Duncan)

Colleen Wheeler...(Lauren)

...a další


Zpočátku se tento horor natočený pro televizní účely nezdál být zas až tak marnou podívanou. Lacinost a nepříliš velký rozpočet z něj sice smrděl na sto honů, ale jeho tvůrci se podařilo vytvořit jakžtakž snesitelnou atmosféru. Jenomže postupem času se z toho čím dál víc stávala nevydařená a těžko stravitelná záležitost, která stále více sklouzávala k trapnosti, a otřesný závěr tomu všemu nasadil korunu zmaru. Rád bych napsal, že zde zůstal nevyužitý potenciál, ale ten se vytratil už někde v polovině filmu.

 

Film se sice „pyšní“ ratingem R, ale opravdového násilí se tu moc nedočkáme, natož tak nějakých erotických scén. Máme tu sice několik záběrů na mrtvá děvčata v podvodní „zahradě“ a dojde i na sekáček v krku, ale to je tak vše. Většina dialogů zaváněla spíše komickým podtextem a stále více mi připadalo, jako bych spíš sledoval jakousi parodii na televizní horory nebo díl nějaké detektivky, nežli čistokrevný horor – hlavně tedy od poloviny filmu. Pro odlehčení tu měla být partička pro speciální filmové efekty a masky, pár přiblblých modelek a otevřený závěr, jenomže to už je divák spíše dost znechucený celkovou trapností, tou spoustou neuvěřitelných náhod“ a tuposti většiny postav, že už jen čeká, až přijde konečně konec.

 

Co se hereckých výkonů týče, tak to taky nebyla žádná sláva. Judd Nelson si zpočátku nevedl špatně, jenomže i jeho postava postupem času pozbyla zbytku atraktivity. Michael Weatherly tu moc prostoru nedostal a Hedy Burress stejně jako zbytek děvčat tu byla spíš pro okrasu, než aby si z jejího hereckého talentu nejeden divák sedl na zadek. Za to nelogických situací a žánrového klišé tu byla celá kupa.

 

Cabin by the Lake v mých očích ztratil zhruba v polovině dech, stejně jako všechny ty holky pod vodou. Mělo to slušný začátek i pár zajímavých scén, ale jako celek tohle prostě nemá ani na průměrné ohodnocení.


Hodnocení:

40% 

Žádné komentáře:

Okomentovat