0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (293) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

25. 2. 2023

Assimilate (2019)

Začnou-li se lidé ve vašem městě či nejbližším okolí chovat divně, může zatím stát něco mimozemského. Kolikrát že už to tu bylo?

Kamarádi Zach a Randy žijí v malém městečku někde v Missouri. Natáčejí videa na svůj kanál na youtube a doufají, že jednou budou slavní. Zach je tajně zamilovaný do atraktivní hráčky lakrosu Kayly, ta je však bohužel zadaná. Během svých toulek po městě a natáčení se však jednoho večera stanou svědky napadení sousedky (Bissette) podivným tvorem, které se jim podaří zachytit na kameru, ovšem když s tím přijdou za zástupcem šerifa, nikdo jim nevěří. Od té chvíle si však všimnou, že stále více lidí z městečka se chová podivně, bez emocí, jakoby to snad ani nebyli oni. Společně s Kaylou odhalí, že se obyvatelé stali terčem mimozemské invaze, která vytváří kopie lidí, jenž následně nahradí „originál“. Snaží se přesvědčit okolí, jenomže není již příliš pozdě? Kdo je ještě skutečný a kdo jen replikant?



Režie: John Murlowski

Rok výroby: 2019

Délka: 93 min

Země: USA

Alternativní název: Replicate

 

Hrají:

Joel Courtney...(Zach Henderson)

Calum Worthy...(Randy Foster)

Andi Matichak...(Kayla Shepard)

Cam Gigandet...(zástupce šerifa Josh Haywood)

Mason McNulty...(Joey Shepard)

Amye Gousset...(Mrs. Bissette)

...a další


Filmů na obdobné téma existuje již celá řada, přesto si myslím, že si s tím tvůrci poradili vcelku obstojně. Podařilo se jim postupně vybudovat docela slušnou atmosféru, skloubit scifi-hororový žánr s dramatickou vložkou a ani způsob natáčení nebyl vyloženě marný. Mix klasické kamery s prvky Found footage tomu dodal „šmrnc“ a stejně tak i většina hereckých výkonů byla zdařilá. Přesto všechno se tento kousek však nedočkal příliš velké divácké obliby a zapadl spíše do vod průměru.

 

S čímž musím bohužel souhlasit. Originalitou to tu totiž zrovna nehýří – ti co viděli filmy jako Invaze, Fakulta či Invaze lupičů těl, atd., mi dají jistě za pravdu. Vypůjčených nápadů tu byla celá řada, navíc bylo zjevné, že se zde báli více přitvrdit. Několik gore scén tu sice bylo, ale spíše se zde pracovalo s náznaky, nebo vše důležité utnul mnohdy střih. Vylíhnutí replikanta nám bylo rovněž ukázáno jen jednou a dobré pasáže často střídaly ty méně záživné, což brzdilo tempo.

 

Z hereckého obsazení asi nejvíce zaujme Andi Matichak, která si mezi díly nové trilogie Halloweenu odskočila sem. A potěší převážně mužskou část diváků, protože její replika se proběhne před kamerou nahá. Ale ani zbytek osazenstva si nevedl zas tak špatně. Ani to však nestačilo na lepší než průměrné ohodnocení. Přece jenom tomu chyběla větší tvůrčí odvaha a představivost.


Hodnocení:

50% 

Žádné komentáře:

Okomentovat