0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (293) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

25. 2. 2023

Tormented (2009)

Spáchal sebevraždu, protože už nedokázal snášet jejich šikanu. Nyní se duch školního outsidera vrací, aby se mohl pomstít všem, kteří mu ublížili…

Studenti a učitelé z Fairview High School jsou otřeseni sebevraždou jednoho z žáků. Darren Mullet byl totálním outsiderem, trpěl nadváhou, nadměrným pocením a astmatem a často se stával terčem šikany. O tom se ale moc nemluvilo, přestože existují stránky, na kterých je řada videí, na nichž byl ponižován a šikanován spolužáky a spolužačkami. Každý nad tím přivřel oko, ovšem jen do doby, než se rozhněvaný duch, rozhodl vrátit zpět a potrestat všechny, kteří mu nějak ublížili. Od té chvíle nastávají pro Bradleyho a jeho partičku krušné časy a jeden po druhém začnou za podivných okolností umírat. Jak je však do celé věci zapletena školní premiantka Justine, která Darrena neznala a přesto se i ona stává terčem jeho zájmu?



Režie: Jon Wright

Rok výroby: 2009

Délka: 91 min

Země: Velká Británie

 

Hrají:

Calvin Dean...(Darren Mullet)

Tuppence Middleton...(Justine)

Dimitri Leonidas...(Alexis)

April Pearson...(Tasha)

Alex Pettyfer...(Bradley)

Larissa Wilson...(Khalilah)

...a další



Občas je vážně nejlepší si o filmech nezjišťovat dopředu vůbec žádné informace, ani si nečíst strohé obsahy na internetu. Díky tomu se nepřipravíte o překvapení, které se v některých z nich skrývá a následně si dopřejete vcelku solidní podívanou. A tu mi dle mého tato černá komedie říznutá prvky duchařiny a slasheru nabídla. Nečekejte zázraky, ale objeví se tu několik solidních hlášek a těžko zapomenutelných scén, díky kterým mi tento britský filmeček jen tak rychle nevyprchá z hlavy.

 

Kostra příběhu originalitou sice nehýří – šikanovaný teenager, který umře a následně se mstí – jo to už tu několikrát bylo. Nicméně tady si mě hlavní hrdina získal docela na svou stranu. Krásy vskutku moc nepobral, ale ta partička trýznitelů si nic jiného než bolestivou smrt nezasloužila. Rozmazlení fracci, nadržené teenky, kecy o sexu, kanadské vtípky a pěkně naštvaný duch. Jo tato kombinace fungovala docela obstojně, některé vraždy jsou pěkně krvavé (doprovozené černým humorem, morbidními situacemi), vše je doplněno i o několik pochybných existencí v řadách vedlejších postav. Nudnějších pasáží tu ani moc nebylo a jakžtakž to i rychle odsýpalo.

 

Je však potřeba říci, že zde byla i celá řada onoho neoblíbeného „klišé“, které někoho může otravovat. Asi nejvíc bych pokáral práci kameramana. Buď měl místy epileptický záchvat, nebo mi ten jeho trhaný styl prostě nesedl. Je mi ale jasné, že takový film nemusí sednout každému. Já se u něj ale bavil a i z toho důvodu mu dám průměrné ohodnocení.


Hodnocení:

50% 

Žádné komentáře:

Okomentovat