0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (293) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

19. 2. 2023

Black as Night (2021)

Už i černoši mají svou variaci na Buffy…

Shawna žije se svým otcem a bratrem v New Orleans. Po ničivých následcích hurikánu Katrina se jejich matka psychicky zhroutila, propadla drogám, odcizila se rodině a začala žít mezi chudinou a feťáky. Shawna jí čas od času navštěvuje, nejvíce času tráví se svým kamarádem Pedrem a potají pokukuje po Chrisovi. Během jedné noci je však napadena a pokousána upíry a od té chvíle se její život obrátí naruby. Neprošla sice proměnou, její matka však takové štěstí neměla a tak mladá dívka vyhlásí upírům válku. Společně s Pedrem, Chrisem a Granyou, odhalí ďábelské plány vůdce upírů Babineauxe, který mezi spodinou buduje armádu upírů a naše partička je odhodlána tvory noci za každou cenu zastavit…



Český název: Temnota noci

Režie: Maritte Lee Go

Rok výroby: 2021

Délka: 87 min

Země: USA

 

Hrají:

Asjha Cooper...(Shawna)

Mason Beauchamp...(Chris)

Fabrizio Guido...(Pedro)

Abbie Gayle...(Granya)

Keith David...(Babineaux)

Derek Roberts...(Steven)

...a další


Buffy na afroamerický způsob. Jak jinak nazvat tento nepříliš povedený upíří kousek, který tak nějak prosvištěl kolem, aniž by upoutal větší pozornost. Já se ani moc nedivím, že se u diváků příliš velké obliby nedočkal, přesto si nemyslím, že by šlo o vyloženou katastrofu. Je však potřeba říci, že jde o klasický kousek natočený černochy pro černochy, takže se tu samozřejmě objeví řada narážek na zlé bělochy, otrokářství – jak to mají Afroameričané těžké, nebude chybět homosexuální a transsexuální vložka, cedulka Black Lives Matter, atd.

 

Ale pojďme k samotnému filmu. Když se dokážete povznést nad tou omáčkou okolo, máme tu i tak dost slabý a nikterak originální příběh, nějak extra záživnou atmosféru, ale zas na druhou stranu herecké výkony většiny zúčastněných nebyli zas až tak katastrofální a útoky upírů taky nebyli špatné. Dokonce jsem tu narazil na několik bojových scén, které se mi líbily. Občas to mělo i slušnou komediální vložku, nějakou tu povedenou hlášku a česnek tu hrál dost podstatnou roli.

 

Asi nejznámější tváří tohoto filmu je herec Keith David, který zde ztvárnil hlavní zápornou postavu. Byl to právě on, kdo byl jedním z mála pozitiv tohoto filmu. Co se mi však nelíbilo na samotných upírech, byl ten jejich řev, když byli propíchnuti dřevěným kolíkem či zasaženi stříbrem nebo česnekem. Tohle si mohli tvůrci vážně odpustit – lezlo mi to dost na nervy.


Hodnocení:

30% 

Žádné komentáře:

Okomentovat