0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (293) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

4. 11. 2022

Devil in the Dark (2017)

Společný lov měl oba bratry po mnoha letech zase sblížit, jenomže děsivá noční můra z dětství jednoho z nich se jej znovu pokusí chytit do svých pařátů…

Adam se po patnácti letech vrací zpět do rodného města, ze kterého neodešel zrovna v dobrém. Jeho otec, se kterým si nikdy příliš nerozuměl, mezitím zemřel, se svým bratrem Clintem má velmi vlažný vztah a k tomu jej dodnes děsí děsivé noční můry z jeho dětství. Rád by našel odpovědi na své otázky, dokonce se chce pokusit udobřit se starším bráchou, ale někde uvnitř tuší, že to nebude nic jednoduchého. Společně se vydávají na lov do hlubokých lesů a hor, kde se před mnoha lety něco přihodilo. Něco, co tam roky čeká na jejich návrat a co se Adam celou tu dobu pokoušel vytlačit z paměti, no a Clint o tom neměl ani tušení… 



Český název: Zlo v temnotě

Režie: Tim Brown

Rok výroby: 2017

Délka: 82 min

Země: Kanada

Alternativní název: The Plateau

 

Hrají:

Dan Payne...(Clint)

Robin Dunne...(Adam)

Michael O'Brien...(Demon)

Briana Buckmaster...(Sophie)

Daniel Cudmore...(otec)

Rebecca Reichert...(matka)

...a další



Tim Brown je v mých očích hodně divný režisér. Jde o druhý film, kterým jsem od něj viděl a zase si mě bohužel nezískal na svou stranu. Nevím, jakou kvalitu mají ty jeho rodinné filmy, ale co se hororového žánru týče – je to prostě podivín. Stejně jako u The Cradle (2007) nám nabídne nepříliš záživnou první polovinu, která dokáže zaujmout snad jen samotným úvodem a nádhernou lokací, kde se natáčelo. Krajina byla opravdu pěkná, ale divák čeká neskutečně dlouho, než se konečně začne dít něco zajímavého.

 

Sympatií tady obě hlavní mužské postavy moc nepobraly, ale divák tak nějak čekal, co se z toho nakonec vyvrbí. Co se stalo tehdy v lese, když byli oba malí a Adam se ztratil. Proč byl tak jiný než jeho bratr, se kterým se moc nemuseli a proč i jejich otec upřednostňoval Clinta před Adamem? Proč odjel pryč a nekomunikoval se svou rodinou a co ty noční můry? To je jen pár otazníků, které se tady objevili a jen na některé dostaneme odpovědi. Během filmu se však urodila spousta dalších otázek, na které už bohužel odpovědi nedostaneme skoro žádné.

 

Hodně dlouho to připomíná spíše jakési drama, to se ovšem změní s nalezením podivného brlohu ověšeného parožím a kostmi. Co se skrývá uvnitř? Má to nějakou spojitost s minulostí? No jakási kreatura se tu objeví v několika záblescích (záběrech), ale o moc chytřejší nebudeme ani s náběhem závěrečných titulek. Bylo to skutečné? Nebo zafungoval jen strach z neznámého a představivost hlavních hrdinů? Nemůžu však říct, že by samotná atmosféra byla vyloženě špatná (hlavně tedy ve druhé polovině je nám podávána sice v menších dávkách, ale i to stačilo). Bohužel potenciál, který se tu nabízel, nebyl využitý ani z poloviny.  

 

Devil in the Dark je hodně zvláštní film, který ovšem zanechá v divácích spíše záporné pocity, než ty kladné. Nerad se opakuji, ale těch otazníků tu zůstalo nezodpovězených tolik, až to není hezké. I z toho důvodu tomuto filmu nedám ani průměrné ohodnocení, přestože k němu neměl daleko.


Hodnocení:

40% 

Žádné komentáře:

Okomentovat