0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (293) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

27. 11. 2022

Willy's Wonderland (2021)

Nemluvný uklízeč Nicolas Cage vs. animatronické postavičky rozpoutají krvavou řežbu v uzavřeném zábavním centru…

Bezejmenný tulák má během projíždění Nevady defekt díky policejnímu pásu, který někdo záměrně nechal na silnici. Pomocnou ruku mu podá mechanik Jed, který se nabídne, že mu auto opraví, ovšem bere jen hotovost – nikoliv karty. Tichý cizinec nemá jak zaplatit a tak je mu nabídnuta práce uklízeče v nedalekém zavřeném zábavním centru. Ten mlčky souhlasí, jen se mu jaksi pozapomněli zmínit, že Willy's Wonderland je místo s pochmurnou a neslavně krvavou historií. Tamní animatronické postavičky jsou totiž posedlé dušemi sériových vrahů, které si žádají krvavé oběti. I tulák má však svá tajemství a slušnou zásobu energetických nápojů po ruce, no a rozhodně se nehodlá vzdát bez boje. Čáru přes rozpočet mu však udělá partička teenagerů z městečka Hayesville, která ho přišla varovat a zároveň podpálit toto místo…



České názvy: Willyho kouzelný svět, Lunapark hrůzy

Režie: Kevin Lewis

Rok výroby: 2021

Délka: 88 min

Země: USA

 

Hrají:

Nicolas Cage...(tulák)

Emily Tosta...(Liv)

Ric Reitz...(Tex Macadoo)

Chris Warner...(Jed Love)

Beth Grant...(šerifka Lund)

Caylee Cowan...(Kathy)

Jiří Staněk...(Willy)

...a další


Nejsem žádným zarytým fandou Nicolase Cage ani jsem nikdy nehrál videohru Five Nights at Freddy's – kterou se tvůrci nechali inspirovat k natočení tohoto filmu. I tak mě ale samotný námět docela zaujal a tak jsem se rozhodl sáhnout po tomto kousku. Nepříliš velké hodnocení napříč internetem mi však bylo varováním, aby má očekávání nebyla zbytečně velká a tak se i stalo. Má to pár světlých okamžiků, ale jako celek mě to nějak závratně neokouzlilo. Tahle akční hororová komedie nám totiž nabídne především celou řadu nelogických kiksů, chabé dialogy a jen minimum opravdu zajímavých hororových scén.

 

Na druhou stranu je potřeba ocenit to, že Cage tu za celou dobu téměř vůbec nepromluví (pokud tedy nebudu počítat jedno „fuck“), což dělalo jeho postavu o to zajímavější, že se o ní vlastně vůbec nic nedozvíme – pořád jen pije energetické nápoje, pípají mu hodinky, hraje pinball, drhne místnost po místnosti a pak si vždycky odskočí, aby postupně eliminoval animatronické postavičky. O těch se toho dozvíme o něco více, nakoukneme do historie tohoto místa, mrkneme na pár mordů předchozích „uklízečů“ a tady zas dávám palec nahoru.

 

Jednotlivé postavičky mají zvrácený smysl pro humor, nejdou pro sprosté slovo daleko – jen jsem moc nepochopil, proč na něj útočily postupně, když mohly provést hromadný útok jako v závěru. Prvky černého humoru jsou k vidění i během soubojů a úmrtí vedlejších postav či robotických maskotů. Cage používá k eliminaci rozmanité pomůcky či „zbraně“, dojde i k několika povedeným kuriózním mordům, trhání robo-páteří, čelistí a především masakru teenagerů, kteří tu byli jen jaksi do počtu a splnění kvót. Willyho kouzelný svět nám nenabídne žádnou dech beroucí podívanou, ale pár úsměvných momentů a krvavých (bizarních) scén by se tu našlo. I tak si však myslím, že to nemá ani na průměrné ohodnocení. 


Hodnocení:

40%

Žádné komentáře:

Okomentovat