0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (293) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

5. 11. 2022

Containment (2015)

"Zachovejte prosím klid, situace je pod kontrolou" – aneb britský virus v dosti nudné akci…

Mark se podobně jako ostatní obyvatelé činžovního bloku z Westonu v Southamptonu jednoho rána probudí a zjistí, že se nemůže dostat ze svého bytu. Okna i dveře jsou zapečetěny podivnou hmotou, mezi domy se prochází neznámí lidé v oranžových kombinézách a neustále slyší varování, aby nikdo nevycházel ze svých domovů, aby zůstali v klidu a počkali na pomoc. Vzrůstá panika, ti kdo se pokusí utéct, jsou nelítostně zastřeleni, jiní odvedeni do připraveného stanu. Vypukla snad nějaká nákaza? Mark a několik jeho sousedů, kteří se probourali skrze zdi se rozhodnou jednat na vlastní pěst, protože pomoc si představovali poněkud jinak…



Český název: Bez možnosti úniku

Režie: Neil Mcenery-West

Rok výroby: 2015

Délka: 77 min

Země: Velká Británie

 

Hrají:

Lee Ross...(Mark)

Gabriel Senior...(Nicu)

Andrew Leung...(Sergei)

Sheila Reid...(Enid)

Louise Brealey...(Sally)

Pippa Nixon...(Hazel)

...a další


Lehce nadčasový film, když už tu máme poslední roky mediálního strašáka v podobě „smrtícího COVIDU 19“ a na spoustu otázek jsme dodnes nedostali žádné nebo neuspokojivé odpovědi. Britové přišli s vlastním virem, o kterém se ve filmu sice mluví, ale nic zásadního se o něm nedozví ani samotné postavy - ani diváci. Odkud se vzal, jaké má příznaky, co je vlastně cílem cizinců v kombinézách? Neil Mcenery-West si pro svou prvotinu vybral dost nevděčné téma, které nedokázal moc dobře přenést na filmové plátno a už vůbec ne tak, aby alespoň něčím zaujal diváky.

 

Rovnou zapomeňte na nějakou zombie apokalypsu, protože tady se o viru jen mluví, ale lidé umírají hlavně po zásahu kulkou od snipera, nebo se obyvatelé začnou zabíjet prostě jen sami mezi sebou kvůli vzrůstající panice. Žádná pořádná akce, žádná slušná porce násilí či brutality a hlavně samotné tempo příběhu je dost uspávající. Na to že film netrvá moc dlouho, jsem se několikrát znuděně díval po časomíře v naději, že už tohle utrpení konečně skončí.

 

Jestli tohle měla být sonda do psychiky lidí, kterak se chovají v beznadějné situaci a vzrůstající panice či nevraživosti mezi samotnými sousedy, tak tedy nevím, proč to vůbec bylo zařazené do hororového žánru. Moc kvalitní a zajímavé podívané nám tu totiž nabídnuto nebylo.


Hodnocení:

30% 

Žádné komentáře:

Okomentovat