0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (293) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

31. 12. 2021

Conjuring: The Devil Made Me Do It, The (2021)

Některé obhajoby u soudu dokáží těžce narazit, zvláště když v nich figurují nadpřirozené síly…


Ed a Lorraine Warrenovi byli povoláni do městečka Brookfield v Connecticutu, aby zde za pomoci otce Gordona zdokumentovali exorcismus osmiletého chlapce Davida. Jenomže ještě než otec stačí přijet, musí s ďábelským služebníkem svést bitvu sami za pomoci členů rodiny malého chlapce. Naneštěstí dojde k tomu, že mladík Arne vyzve démona, aby vystoupil z těla bratra své přítelkyně a posedl jej samotného. Toho si ovšem všimne jen Ed Warren, těsně předtím než sám upadne do bezvědomí. Když se probudí v nemocnici zpět k životu, ihned informuje svou ženu Lorraine, že jejich práce ještě neskončila. Bohužel pozdě. Posedlý Arne totiž stačí zavraždit svého domácího. Svou obhajobu se snaží vést na tom, že jej k jeho činu donutil ďábel, což se samozřejmě setkává s nevolí nejen soudu, ale i samotné společnosti, která na paranormální jevy zkrátka nevěří. Ed and Lorraine se snaží urputně dokázat jeho nevinu a hledat otázky na své odpovědi v minulosti. Postupně odkrývají děsivou pravdu a sami se stávají terčem šílené okultistky a jejího satanistického řádění…



Český název: V zajetí démonů 3: Na Ďáblův příkaz

Režie: Michael Chaves

Rok výroby: 2021

Délka: 112 min

Země: USA

Alternativní název: Conjuring 3

 

Hrají:

Patrick Wilson...(Ed Warren)

Vera Farmiga...(Lorraine Warren)

Ruairi O'Connor...(Arne Cheyenne Johnson)

Sarah Catherine Hook...(Debbie Glatzel)

Julian Hilliard...(David Glatzel)

Eugenie Bondurant…(okultistka)

...a další



Série V zajetí démonů potažmo i její vzdálení „bratranci a sestřenice“ sice nepatří do kategorie mých nejoblíbenějších, ale rozhodně bych nad nimi nelámal hůl. Příběhy v nichž figurují manželé Warrenovi nebo se jich nepřímo dotýkají (třebas díky prokletým – nebezpečným předmětům v jejich domě) mi povětšinou nabídli alespoň průměrnou podívanou a to samé jsem očekával i od této novinky. Trošku jsem byl však nervózní z toho, že do režisérského křesla tentokrát neusedl sám James Wan a jak se ukázalo, jeho absence byla znát. Sice je tu vedený jako producent, ale Michael Chaves mu svou průměrností stěží sahá leda tak po kolena.

 

Já měl tak trochu problém i s oběma předchozími díly (i když jedničku jsem nakonec hodnotil vcelku kladně, dvojka se mi líbila až od půlky). Tady jsem však místy nervózně pokukoval po časomíře téměř celou dobu. Nejde o to, že by šlo o vyloženě špatný film – to v žádném případě, dá se tu narazit na několik zajímavých pasáží (scén), ovšem celé to na mě působilo až moc tuctově, bez pořádné atmosféry (opět až na několik momentů). Wan prostě umí pracovat i s málem a divákovi naservíruje vymazlené lekačky či alespoň na několik sekund atmosférické peklo, tady nám to bylo nabídnuto vskutku po kapkách.

 

Naštěstí tu byla naše stará známá dvojice a manželé (potažmo samotní herci) si zase celou mou pozornost ukradli pro sebe. Jenomže i oni jeli tentokrát jen jaksi na půl plynu. Zdatně jim ovšem sekundovala naše hnusná satanistka (okultistka) – ten její ksicht, brr…Ona byla asi tím jediným, díky čemuž jsem cítil lehké pošimrání na zátylku. Vymítací scény nějak extra nevybočovaly s klasického tuctového průměru, co bychom už neměli šanci vidět někde jinde a v mnohem lepším provedení. Dokážu si však představit, že i to málo někomu bohatě stačí ke štěstí. Do kina bych na tohle asi nešel. Škoda peněz!


Hodnocení:

50% 

Žádné komentáře:

Okomentovat