0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (293) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

11. 12. 2021

Caged (2021)

Samotka ve vězení dokáže pěkně pocuchat nervy i psychiku nejednomu drsňákovi…

Doktor Reid je shledán vinným ze smrti své manželky a poslán do vězení. Ač tvrdí, že je nevinný a chce podat odvolání, nikdo mu nevěří. Navíc se stává obětí drsné a pomstychtivé ženské dozorkyně, která mu zajistí 90 dní na samotce. Harlow se zprvu snaží adaptovat a bojovat za svou nevinu i přes všechna příkoří, ale postupem času se na něm začíná izolace a samota podepisovat a to především duševně a psychicky. Začne mít děsivé vidiny a noční můry, pronásledují ho vnitřní démoni i mrtvá manželka a sám začne pochybovat o tom, co se skutečně stalo. Dokáže ještě vůbec rozeznat realitu a zachovat si zbytky zdravého rozumu?



Režie: Aaron Fjellman

Rok výroby: 2021

Délka: 81 min

Země: USA / Velká Británie

Alternativní název: The S.H.U.

 

Hrají:

Edi Gathegi...(Dr. Harlow Reid)

Angela Sarafyan...(Amber Reid)

Melora Hardin...(dozorkyně Sacks)

Tony Amendola...(ředitel Warden Perez)

James Jagger...(Zeke)

...a další


Osobně mi je celkem jedno kdo má jakou barvu kůže, jakého je náboženského vyznání, nebo sexuální orientace – pokud se ke mně chová normálně a nějak mě neohrožuje nebo neotravuje. Poslední dobou ale začínám být doslova alergický na světový boom v podobě BLM, nebo genderové vyváženosti a snaze se tyto věci procpat už i do filmů. Caged se snaží poukázat na nespravedlivý soudní a vězeňský systém a já netvrdím, že všichni kdo se dostanou do vězení, tam končí právem a stejně tak i na psychický dopad vězňů – nu spousta z nich si za to může sama. Každopádně sám bych se za mříže nikdy dostat nechtěl a věřím, že samotka s vámi pořádně zacvičí.

 

Samotný příběh měl pár světlých chvilek, které určitě dokáží zaujmout, ale jako celek to moc dobře nedopadlo. Představitel hlavního hrdiny (no zde spíše jen postavy) Edi Gathegi je už celkem ostřílený herec a dokázal podat vcelku slušný výkon (tedy alespoň co mu dovolil scénář), bohužel to sám nemohl utáhnout. Ostatní postavy tu jsou jen do počtu (nebudu-li počítat tu ženskou mrchu s jizvou přes ksicht, které jsem přál nehezký osud). Zpočátku bylo zajímavé sledovat postupnou proměnu psychického rozpoložení našeho doktora, některé jeho halucinace či noční můry byly i jakžtakž pěkně zpracované (byl cítit i pokus navodit ponurou atmosféru), jenomže spousta těchto scén se pořád opakovala a po čase to začalo nudit.

 

Nezkušený režisér Aaron Fjellman nám chtěl pomoci spoustou flashbacků a postupně nám ukázat, jak to doopravdy bylo – což mu přičítám k dobru, jenomže po nějakém čase se začal zase jen opakovat a ve finále šlo jen o zbytečné natahování děje, jehož tempo postupně opadalo. Potěšila alespoň přítomnost Tonyho Amendoly, kterého si pamatuji z Hvězdné brány. Film samotný měl uvedení již v březnu roku 2020 na filmovém festivalu v Pasadeně, ale oficiálně si odbyl premiéru až v lednu 2021.

 

Caged dokáže zaujmout několika slibnými halucinogenními scénami, ale jako celek moc dobře nefungoval a místy i dost nudil. V tomto případě to prostě nevidím ani na průměrné ohodnocení.


Hodnocení:

40% 

Žádné komentáře:

Okomentovat