0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

28. 10. 2021

Skeeter (1993)

Tenhle film vás místo komárů doslova vysaje sám…

Obyvatelé malého městečka Clear Sky jsou zděšeni nenadálým zvýšeným počtem úhynu dobytka a především úmrtím a zmizením několika z nich. Šerif Ernie dělá jakoby nic, navíc je patrné že zobe z ruky místnímu zbohatlíkovi (Drake), který tajně ukládá toxický odpad do staré důlní šachty za městem. To jeho zástupce Roy je pravý opak. Hodlá všemu přijít na kloub a stává se proto pro určité lidi nepohodlným. Společně s dcerou jednoho z farmářů Sarah a expertem na životní prostředí, začnou pátrat po příčinách zhoršené situace a narazí na hejno zmutovaných komárů (moskytů), kteří jsou čím dál agresivnější…



Český název: Moskyti

Režie: Clark Brendon

Rok výroby: 1993

Délka: 95 min

Země: USA

 

Hrají:

Jim Youngs...(Roy Boone)

Tracy Griffith...(Sarah Crosby)

Charles Napier...(Ernie Buckle)

Jay Robinson...(Drake)

Eloy Casados...(Hank)

...a další


Jeden z těch „zvířecích kousků“, který jsem vědomě dlouho přehlížel, přestože tento subžánr mám velice rád. O tomto filmu jsem totiž slýchával dost nelichotivé ohlasy, které se následně ukázali jako skutečně opodstatněné. Což je docela škoda, protože hororů o komárech – moskytech je jako šafránu. Já tyhle malé krvelačné bzučící mrchy v klasickém životě opravdu nesnáším, přesto jsem tak nějak doufal, že bych se v tomto případě mohl dočkat neoceněné béčkové podívané – no místo toho jsem dostal céčkový brak nejhlubšího zrna.

 

Velkou slabinou je samozřejmě samotný scénář, který nám vskutku moc hororové podívané nenabídne. Spíše se v něm kecá a kecá, tuna zbytečných dialogů je okořeněná o nějakou tu romantiku, pár rádoby akčnějších scén, další nudné tlachání a až úplně v pozadí jsou samotní komáři. Jejich gumová podoba je dost k smíchu (nebo k pláči), místy to spíš vypadá hrátky stínů se světlem, většina se odehrává v přítmí – to aby se co nejvíce eliminovali všechny nedostatky, nebo rovnou mimo záběr kamery. Navíc kdo by snad očekával nějaká přerostlá okřídlená monstra, tak ten ostrouhá, protože tihle povyrostli sotva o několik centimetrů.

 

Herecké výkony taky žádná sláva, přestože se tu objevilo pár známějších jmen. Herci a herečky však hráli tak, jak jim to dovoloval podprůměrně napsaný scénář. Charles Napier se mi líbil asi nejvíc, nebudu-li počítat vedlejší roli místního blázna, kterého ztvárnil Michael J. Pollard. Tracy Griffith byla svého času docela kočka a Jim Youngs coby hlavní hrdina se mi tu moc nehodil. Citelně tomuto filmu však chyběli peníze, scénář a hlavně režisér.

 

Skeeter tak příliš mnoho kvalitní podívané nenabídnou. Ba spíše naopak. Divák se asi nejvíce zasměje přemrštěnému ohnivému konci, který tomu všemu zmaru nasadil svým zpomalením korunu stupidity. Od tohohle ruce raději pryč!


Hodnocení:

30% 

Žádné komentáře:

Okomentovat