0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (293) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

5. 5. 2019

Camp Hope (2010)


Tábor Naděje dokonale vypláchne mozky vašim dětem a zocelí je v jejich víře v boha. Pokud ovšem nemají vaše ratolesti roupy a nechtějí smilnit, pak se ovšem může stát i něco hrozivého…


Každoročně posílají členové římskokatolické komunity z předměstí New Jersey své děti do výchovného tábora Naděje, který má utužit jejich víru v Boha a varovat je před všemi nástrahami světa a především pokušením samotného Satana. Věří, že jen pobyt v táboře je může připravit na plnohodnotný život a zocelí jejich duši i víru. Mezi takové rodiče patří i silně věřící Michael Leary, jehož syn Tommy se jen těžce vyrovnává se ztrátou svého dědečka a ne vždy má správné smýšlení o jejich náboženství. A tak je rozhodnuto, že Tommy pojede do Naděje. Zde vládne pevnou rukou i slovy Otec Phineas a jeho pohunci, kteří nestrpí neposlušnost a rozmary mladistvých. Za vším vidí ďábla a pokušení. Přesto se mezi dětmi najdou i tací, jenž se jim pokusí vzdorovat. Mezi ně zpočátku patří i Tommy, protože společně s ním přijela i Mellisa, dívka která mu je hodně sympatická. Zanedlouho se však začnou dít v okolí podivné věci a pobyt v táboře se pro některé doslova stává noční můrou…



Český název: Tábor naděje

Režie: George VanBuskirk
Rok výroby: 2010
Délka: 99 min
Země: USA
Alternativní název: Camp Hell

Hrají:
Will Denton...(Tommy Leary)
Valentina de Angelis...(Melissa)
Bruce Davison...(Otec Phineas McAllister)
Connor Paolo...(Jack)
Jesse Eisenberg...(Daniel)
...a další


Psychologické drama s několika hororovými prvky, nebo jen nechutná propaganda pro silně věřící? Řekl bych, že od každého trochu. Nejsem věřící, do kostela chodím jen na pohřby, takže sledovat něco takového, bylo v mém případě docela utrpení. Dopředu jsem si o tomto filmu nic nezjišťoval, takže když se spustila ta lavina pobožných keců, výchovných hejtů o všech těch špatnostech prohnilého světa, kde jen víra v boha, modlení a čtení bible vás může spasit, mi po chvíli začalo lézt dost silně krkem. Přiznám se, že několikrát jsem měl silné nutkání to celé vypnout, ale nakonec jsem to neudělal.

Vyznávám staré dobré „Sex, drogy (v mém případě alkohol) a rock'n'roll“ takže se nejspíš budu smažit v pekle, stejně jako většina dnešní populace. Kecy o tom, jak škodlivé je čtení komiksů, masturbace, předmanželský sex, atd…jde naprosto mimo mou osobu. Otec Phineas mi zpočátku připadal jako nějaký úchylák, ale naštěstí se k žádnému obtěžování ministrantů nebo v tomto případě chovanců neuchýlil. Což bylo taky jediné štěstí, protože jinak bych to rovnou odstřelil do odpadu. Je však až k nevíře, že i přes tu tunu pobožných keců se tu objevilo i několik vcelku zajímavých momentů / prvků.

Prvním z nich byla atraktivní Valentina de Angelis, kvůli které bych se taky nechal klidně vyhodit z tábora – ani se nedivím, že jí Tommy dával přednost před modlením a čtením bible a následně několik scén (nočních můr, vidin) s ďáblem. Právě ty sebou přinesly i tolik očekávanou atmosféru a kapku toho napětí. Navíc byly i pěkně natočené, což mi prostě nedovolí tomu dát nulu. Byl jsem však dost zklamaný z toho, že Jesse Eisenberg tu dostal jen takovou malou roli – asi tušil, že tohle bude průser a nechtěl se moc angažovat.

Tábor naděje se však příliš dobrého přijetí nikdy nedočkal a já se ani moc nedivím. Je to jen náboženský výplach, který v sobě skrývá několik světlejších situací, ale jinak vás bude neskutečně nudit. Nejste-li tedy silně věřící. Kdyby tvůrci ubrali keců a více se věnovali temné stránce filmu, mohlo to možná dopadnout o něco lépe. Tahle je to však jen podprůměrná záležitost, kterou už znovu vidět nepotřebuju.


Hodnocení:
30% 

Žádné komentáře:

Okomentovat