0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (293) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

18. 5. 2019

Chernobyl Diaries (2012)


Dobrodružný výlet do Pripjatě, se pro skupinu odvážlivců změní v děsivou radioaktivní noční můru…


Chris se svou přítelkyní Natalií a jejich společnou kamarádkou Amandou uskutečnili vysněnou cestu po Evropě. Projeli několik metropolí a jejich další zastávkou je Kyjev, kde žije Chrisův bratr Paul. Ten mladým Američanům navrhne dobrodružný leč mírně nebezpečný výlet do nechvalně proslulé Pripjati – městečka nedaleko Černobylu, ze kterého byli po výbuchu jaderného reaktoru evakuování všichni obyvatelé, protože oblast byla zamořena radioaktivitou. Omladina je nadšená a společně s dvěma dalšími turisty (Zoe,Michael) a průvodcem Urim vyráží na nebezpečnou akci. Do střeženého objektu se dostanou tajnou cestou a zpočátku vše probíhá v pořádku. Ovšem jen do chvíle, kdy zjistí, že jim někdo nebo něco poškodilo dráty v autě. Pomoc je daleko a společně s tmou přichází i něco mnohem děsivějšího. Něco, co mělo a má zůstat skryto před širokou veřejností…



Český název: Černobylské deníky

Režie: Bradley Parker
Rok výroby: 2012
Délka: 86 min
Země: USA

Hrají:
Devin Kelley...(Amanda)
Jonathan Sadowski...(Paul)
Olivia Taylor Dudley...(Natalie)
Jesse McCartney...(Chris)
Dimitri Diatchenko...(Uri)
...a další


Oren Peli svého času se svou prvotinou Paranormal Activity docela zabodoval u některých fanoušků a milovníků found footage, takže bylo celkem jasné, že mu dost narostli křídla. Já však vůči němu zůstal zcela chladným, film se mi moc nelíbil a další jeho kousky, jsem dost dlouho míjel bez povšimnutí. Tentokrát sice do režisérského křesla usedl Bradley Parker a Oren si ponechal „jen“ scénář a produkci, ale kredit si v mých očích rozhodně nevylepšil. Zvláště když Černobyl a Pripjať jsou dodnes dosti ožehavým tématem (které mě dost zajímá) a sám se do těchto končin chystám podívat během příštího roku v rámci plánovaných toulek po Ukrajině.

I proto bylo mé zklamání o to větší, že se tvůrci vydali natáčet úplně jinam. Jasně chápu, že natáčet v zamořené oblasti by jim tamní vláda zřejmě nedovolila, ale výběr lokace coby vojenského objektu kousek od srbského Bělehradu a staré ruské letiště v Maďarsku nebyli rozhodně tím pravým ořechovým a autentičnost tak byla v tahu. Což byl taky jeden z hlavních faktorů, proč se mi nelíbí ani tento film. Tím dalším byl i samotný příběh. Postavy mi nějak závratně k srdci nepřirostly, slušná atmosféra se tu objevila jen v několika momentech a po většinu času jsem se dost nudil.

Pracovalo se tu jen s náznaky – což by mi zas až tolik nevadilo, alespoň mohla zapracovat divákova představivost, kamera taky nebyla nejhorší (taková scéna s medvědem v baráku sebou přinesla i jistou atmosférickou vložku), ovšem vzhledem k tomu, že spousta důležitých momentů se odehrává ve tmě, jen při svitu světla z baterky, bylo mnohdy vidět „starou belu“. A samotný závěr doslova vycucaný z prstu se mi nelíbil už vůbec. Chtělo to prostě mnohem více scén se psy a zmutovanými lidmi, i když vlastně nevím, jestli by to vůbec pomohlo…

Černobylské deníky tak v mém případě zůstali před branami průměrné podívané. Není to sice vyložená ztráta času, není to ani found footage, ale ani nic co bych musel vidět ještě někdy znovu.

Hodnocení:
40% 

Žádné komentáře:

Okomentovat