0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (293) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

18. 5. 2019

Area 51 (2015)


Oren Peli moc dobře věděl, proč s vydáním tohoto filmu tolik otálel. Když už ho dotočil o šest let dříve…


Poté co Reid záhadně zmizel během večírku, aby se následně za pár hodin nevysvětlitelně objevil uprostřed silnice a trpěl částečnou ztrátou paměti, se společně se svými kamarády Benem a Darrinem rozhodnou vydat do zakázaného vládního území nazvaného Oblast 51. Hodlají zde tajně natočit dokument a odhalit všechna tajemství, které se v podzemních prostorách skrývají před veřejností. Dopomoci jim k tomu má dívka Jelena, jejíž otec tam pracoval a byl údajně zabit lidmi z Oblasti 51. Na to co tam na ně čeká, však ani při své nejbujnější fantazii prostě nebyli připraveni…



Český název: Oblast 51

Režie: Oren Peli
Rok výroby: 2015
Délka: 91 min
Země: USA

Hrají:
Reid Warner...(Reid)
Ben Rovner...(Ben)
Darrin Bragg...(Darrin)
Jelena Nik...(Jelena)
...a další


Oren Peli si prostě nedá pokoj. Paranormal Activity mu dopomohly k tomu, aby se nesmazatelně zapsal do podvědomí diváků a on toho hodlal náležitě využít. Tomu se samozřejmě nedivím, stejně jako tomu že byl tento film natočený již v roce 2009, ale na veřejnost se dostal až v roce 2015. The Blair Witch Project odstartoval doslova found footage mánii a každý rok vznikala celá řada těchto filmů, v nichž má hlavní slovo ruční kamera. Já nikdy nebyl a ani nebudu fandou tohoto hororového subžánru, přestože jsem v něm narazil na několik docela povedených kousků. Takže ještě předtím než doslova „zprznil“ Černobyl a Pripjať, se Oren Peli zaměřil na další „zakázanou oblast“ tentokrát známou pod číslovkou 51.

Diváci jsou doslova nuceni přetrpět společnost třech nýmandů, kteří nás nejen zásobují záplavou nudných dialogů, ale snaží se být i trapně humorní. Místo pořádné akce a stupňujícího napětí se tvůrci spokojili s hromadou rádoby autentických rozhovorů s lidmi, kteří buďto žijí nedaleko Oblasti 51, nebo se o ní sami zajímají. Což většinu lidí i mne samotného spíše uspávalo, než abych z toho měl nějaký hlubší prožitek. Po vstupu do podzemního komplexu a katakomb chodeb se to malinko zlepšilo a zaregistroval jsem asi tři-čtyři momenty, kdy se konečně o slovo přihlásila i jakžtakž snesitelná atmosféra. To však bylo dost málo na to, aby se vylepšila celkově mizerná kvalita filmu.

Area 51 mi tak ve finále téměř nic nedala. Tedy kromě dvou třetin absolutní nudy a zajímavé pětiminutovky. Ta trhavá kamera mi navíc dost lezla na nervy, stejně jako naše ústřední čtveřice. Nikdy více…


Hodnocení:
20%

Žádné komentáře:

Okomentovat